又無人對寫Game有興趣?

189 回覆
105 Like 5 Dislike
你覺得code狗職業生涯係香港黎講算唔算好短?
寫game 真係唔係一個人做到既事黎,巴打有冇興趣合作
我出idea 你dup code?
有冇用過Libgdx
無用過. 多用Unreal, 因為佢engine C++ 底, 做咩都得.
因為見巴打你用開Java
libgdx都係用Java 寫Game所以八下

不過佢冇level editor,要揼code 由頭揼到落尾
唔係, 用緊eclipse. 個系統仲用緊Adobe Flash. 要用IE先開到..
都未完全唔支援 chromium果d開返flash accept都得

unity幾時講 想問回合制個概念上應該點
status嘅話coding上係update()到check住定end turn pass落next

btw 希望兒登進步下 唔好每次關programming事都帶到去 programming 揾工 前途問題
留返個空間比我地真it狗真係傾返title討論 好嗎?
我之前用c++寫左隻,call sdl既api,但真係太哂時間。而家學緊unity,買左個udemy既course黎學
我唔會係Update() 到做.
雖然現今電腦夠快, 計加加減減performance hit係neglectable.
但你後期會愈加愈多呢D checking會變得難organize.
Design應該要係event base.

例子:
1. 我一開波delegate AddScore event.
2. 當我開槍 我就call 返個dispatcher 做加分動作
3. 跟本唔需要用tick check.
巴打包辦game design所有野?
岩岩學緊unreal 學environment
寫GAME POST 留名
巴打有冇去過GAME JAM? LUDAM DARE 先岩岩完
以前玩rpg maker領會到寫game揼code以外大把嘢要搞, 深不見底.
加油
有興趣但冇program底
樣樣都有掂下咁
反而想學多d shader.
environment你指係landscape foliage果d?
我用緊果個engine唔洗打code家, 咁多段片一句code都無寫過.
Shader都好似幾麻煩 以為就咁上texture就得
Env類似啦 包括埋lighting texture render呢啲
Output想要一個realistic scene 但唔係想寫game
依家shader大路都係PBR, Physical Base Rendering.
如果你要render到realistic scene. 要好熟佢果個shader graph.

我今個星期整緊點樣用Shader graph 係Google搵張sniper texture,
再寫shader整個狙鏡出黎.
有玩VRCHAT 逗過unity...超多setting 插件又超多 都痴撚線
岩先睇 到3d software既 shader graph差唔多
可能你要將個texture釘上camview到?額外多一枝cam?
調轉返張圖, rgb黑變白, 白變黑, 再set opacity (0-1), 因為黑色唔會有光出, 係translucent blend mode所以就會變左右邊咁.

今晚研究緊呢個.
巴打目標整隻game出嚟?
剩係識整2D Game
因為剩係識GameMaker studio

幾年前,過千買左返黎唔想浪費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞