又無人對寫Game有興趣?

189 回覆
105 Like 5 Dislike
Unity 要整的話難好多
移動就基本野喇
但係畫面做到咁靚好難 (可能係我唔識)
題外話 巴打識唔識用unity or unreal整AR
LM
AR較小接觸。
opps ic
內容好都要靠劇作家既努力,依個又係另一種專業。
佢unreal engine sell屎姐
佢玩左一排梗上手架 巴打你都得
想入門應該由邊到開始好
同班人打算用rpgmaker mv整game, 想學下寫code可以幫補下進度 但唔知點入門/學好
heat reborn 香港人整
google, youtube, udemy
超多教學

不過我個人意見頭兩隻game用黎試水溫,模熟個game engine好d

頭兩隻唔好set得目標太高
有基本 program language底?
我本身係負責寫故仔,我地班人整開另一隻用rpgmaker xp 整嘅game嘅mod

但依家諗住用mv搞新game
諗住學多樣野幫下手/多樣野識第日有d機制系統想加都可以自己搞
今日試左個新water plugin. 加埋Buoyancy.
你試下學樣Unity/Unreal 果D大路先. 學識basic coding.
再試下自己寫個簡單小遊戲, 例如簡簡單單: 貪食蛇, angry bird.

rpg唔只要識coding,
仲要識基本shader.
例如: rpg整個噴火effect 舊木著火要識燒. 落雨之後要整熄佢.
你要係High Hierachy已經要唸到點樣做. 再dup石仔.
初學可以上網睇片,想正統D可以上Udemy

就算唔識或只有小小programming底,都可以用Blueprint第一堂就可以整好一隻簡單Game

例如我呢個編號001既game...

正職java code狗
娛樂寫game.

香港寫game
很大機會乞食
其實我覺得,香港寫game以前一直係乞食,但係最近幾年遊戲產業做大左,本身遊戲鬥既就係dev創意同套管理flow既方法,indie game真係有心係可以做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞