又無人對寫Game有興趣?

189 回覆
105 Like 5 Dislike
Unity > Playmaker / Bolt 相對易入手同埋可以做到簡單嘅嘢。但複雜嘅嘢一定係C#

Unreal > 免費嘅Megascan library + Qixuel Mixer 做environment或Walking Simulator 係一流

Blender > 識小小3D modeling會有幫助,可以唔使吓吓買game asset。 當然有啲錢唔慳得啦。

當然就是google 永遠是你朋友。
外國寫indie game 都係乞食多
不過係因為base 大, 有幾十隻跑得出,所以好似搵到食
其實成功機率都係千分之一甚至更低
一個人寫的確係賭身家..畢竟精力有限要做既野太多。市場研究,Community buildup,level design,graphics缺一不可,當你咩都識自己寫曬,都只不過完成一半,因為要debug同不停照顧user feedback,要真係好有心,一個團隊一起做先做到。不過如果成功,一個project可以賺好多好多。

不過就算Hades咁大隻 indie game, 一開始都係2個人寫架構。主要都係睇熱情同堅持。

可惜香港一講到game dev就直接gg..畢竟無咩先例,唔敢嘗試。

利申做緊遊戲產業投資
有冇興趣黎我個網寫course教人

https://clipversity.com
利申:教緊人java, 寫web
現在有啲indie game都可以,但最終歸問題係要做好遊戲都要有好多因素配合。

但我覺得unity嘅playmaker嘅好處係令你可以做到一個相對完整嘅遊戲出嚟,尤其係好少資源同人手嘅時候。因為我唔識coding所以對我來講是有用嘅~
有睇blender post
巴打原來畫黎整game?
support狗表示加油
我放棄左啦

十幾年前multi media design 畢業
發現自己畫唔出(2d,3d)圖
睇得出你好用心機整. 呢d野又係磨時間.
我只係識少少blender.又要game dup code, 又要剪片.
真係無咩時間搞呢d model. 而我最缺都無呢d model
想試下學
應該點入門?
You mean 3D model or game?
今個星期整小朋友落樓梯 Ray Tracing板本
其實我都係想remaster一隻舊既DOS GAME

同埋我想問,market place買既asset好唔好用?So far我買過一套low poly既環境asset,都幾靚,但例如UI類https://www.unrealengine.com/marketplace/en-US/product/e59d4934e7df4bf9a17c27bdda2f7a64值唔值得買?
我都好少買. 我見佢呢排咩黑色星期五, 先睇睇.
買之前睇下 review先. 無圖無真相 就唔好買啦.
買左既assets 唔可以係第二個engine用. 無得改.
買GUI要好小心, 因為唔同風格既遊戲, GUI 既畫面都要相對應.
如果唔係就GG.
好似呢果條Link咁, 應該係for RPG 中世紀, N年前.
pm 狗學緊 unity
其實我加咗一堆落wish list,有animation、UI、skeleton、icons等等,因為呢啲要學有排學,諗住望住嚟改易啲。但又唔敢衝動亂買,因為唔知識唔識用同有冇bug。

不過而家減咗價,想買嘅全部買晒都只係三舊水
shader, blueprint我都係學果d免費assets.
多人買既就應該無咩bug.
Marketplace有d友唔識打code. 無reuse過function.
整個咁既Blueprint 出黎.
我係要聽爆炸聲定人聲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞