apple 個m1 晶片都幾垃圾下

110 回覆
25 Like 87 Dislike
唔係好明,點解
single core用i7 1185g7
multi core 用i7 9700k
兩粒u係唔係差唔多野?
唔應該話ARM唔支援eGPU,應該話Apple不讓M1支援eGPU,X86架構都唔係天生就支援eGPU,要AMD同Intel整出黎先有得用,而Apple就決定唔再支援
其實邊個話M1只support 16GB RAM? 你班友fact check咗未?ARM 32-bit已經可以support 1024GB RAM, 更何況64-bit?

至於instruction set嘅比較,其實真係嘥氣。呢個年代CPU design唔係咁簡單,係講architecture,包括Pipeline design, super scaler, out of order execution, branch prediction, FPU/ALU design, cache design等等,呢啲都比ISA重要。不過今次Apple贏得最重要嘅,始終係TSMC個5nm
雖然我有用mb ,但係apple 用效能做賣點未免笑死人
M1真係幾勁
Rosetta 2 emulate 都可以run到大部分 x86 軟件 甚至可以正常玩到x86 game
既然係咁,點解intel唔直接行RISC ?
睇評測CISC個performance per watt差好遠
RISC ISA同舊x86 software唔兼容,唔可以直接行要compile過晒大部份program。蘋果可以因為蘋果同時控制軟件同硬件。Mac CPU係68000 轉 PowerPC 轉 x86 再轉ARM。如果Intel轉RISC,要Microsoft幫手先得。

CISC performance per watt有分別其中原因係frontend decoder複雜好多,但可能有其他因素。比較兩粒CPU可以有好多野影響performance per watt。我唔清楚點樣可以淨係isolate frontend 分別。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞