apple 個m1 晶片都幾垃圾下

110 回覆
25 Like 87 Dislike
M1處理器顯然還是受到Arm指令集限制,因此最多僅能採用16GB記憶體配置,若使用者希望能處理更複雜3D立體圖像,或是龐大資料處理量,可能就會讓記憶體資源顯得吃緊。

僅搭載兩組Thunderbolt 4與USB 4.0連接埠,同時只支援輸出單組最高可達6K解析度的螢幕,無法像Intel處理器可對應兩組4K解析度螢幕輸出。

而最多僅提供2組Thunderbolt 4與USB 4.0連接埠,則可能是與Arm架構有關
都唔預你做heavy duty
其實都預咗, 第一次自家出又要係用ARM
睇吓apple有冇辦法靠自己其他蘋果產品殺一條出路
文書機
大大隻字寫住faster than 98% PCs and laptops但唔預做heavy duty
都唔知佢點計98%,點都唔會快過i7

計i7 mac都唔止呢個數啦
pc laptops , not pcs and laptops
當年surface pro x一出都多bug多限制到癲 今代先usable同行到64bitsapple唔會例外
實機都未見過就comment
咁apple設計呢粒cpu係做d乜ga?一方面標榜到粒u好勁,但又唔可以heavy duty,設計黎上下網睇下戲?
replace底grade 既文書機,特別係MBA

反正都無人會拎部MBA去做大型運算工作, 都係寫下word上下網之類
快過ryzen 9

你淨係睇核數 x 時脈都係知呢個benchmark有幾可信
ARM係勁過x86...

核數同時脈係mark返兩個數俾你睇 唔係叫你直接乘

Geekbrench未必好準 但都有參考價值既
計地球上己生產的PC

可能有八成係pentium 234 dual core amd K7 duron
我都知唔係直接乘數, 但係佢multi core話快過2700x

你話點就點啦, 如果真係咁快佢mac pro又唔出apple silicon版本
下年就出M1+ 架啦
等啲app support完善啲先出掛
始終十幾萬一部同幾拜蚊一部
大家個要求會好唔同
專業軟件個完善周期講緊係10年以上

apple講到幾易俾developer convert都好, 要將成套toolchain recompile一次都係大工程來, 有d幾十萬既專業軟件(工程/研究/開發/醫療)用果d重做一次可能要重新拎cert, 唔會咁快做到

同埋有d底層既library, 例如計matrix果類野, 係x86同arm真係完全兩個世界來, 你當係呢d專業軟件既fundation來, 一日佢地唔update, build on top of 呢d算法既軟件全部都唔會升到
樓主去apple做幫下佢地啦 等佢地出d晶片唔好咁垃圾
因為上下網睇下戲嗰班先apple大客
個發布會po好多人剩係文書上網已經訂咗
標榜數據呢啲...marketing
唔好睇埋D垃圾台灣文啦

ARM冇16GB RAM呢個限制
https://developer.nvidia.com/embedded/jetson-agx-xavier-developer-kit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞