apple 個m1 晶片都幾垃圾下

110 回覆
25 Like 87 Dislike
超級電腦係行ARM...
所以蘋果hater就係有種消極思維
買一樣野,你梗係買佢"得"而人地唔得既野,覺得值咪買囉
果班人就永遠只係睇佢"唔得"既野
"唔可以bootcamp"、"唔用得x86"、"得16GB ram"、"又打唔到機",根本就irrelevant,一件product係一方面做到極致,就有存在價值,你唔岩用,唔代表其他人唔岩用

你去黃金買部"乜都得"既notebook都係4千幾添,"乜都得"但又"乜都唔係好得",有乜特色? 無

M1 “得” 既就係超長核電,可通用iPhone, iPad apps
比intel機更暢順執行design比mac os既apps
剪片, ML應用上又低耗又快
佢係 第一粒 次世代 主流desktop/laptop用既高效能ARM SoC,有廠商有更好既offer咩? 我未見到
想問呢部M1 係3D rendering 上面效能點? 無咩報導講過
我諗搵食用既等一等先好
等佢賣左街多D review好
而家唔知佢D library port成點
睇你需求啦
入MacBook air 定 pro好
唔洗驚,肯定BAN
佢而家個架構應該用唔到我而家個EGPU, 但係有個EGPU我又拎唔到個FILE 出去俾客即場改野, REND 3D慢到仆街, 買部workstation 又重到仆街
有機玩先再講啦
買得apple都係想用final cut姐
Maximum physical memory 係 implementation defined。AMD指令集physical address size limit係52-bit (4TBi)

https://developer.arm.com/architectures/learn-the-architecture/memory-management/address-spaces-in-aarch64

16GBi 係 Apple implementation嘅限制,同aarch64無關。
現代高效能x86 CPU(CISC)個backend其實同RISC好類似。Intel CPU frontend會將x86指令轉做micro-ops響backend執行。CPU實質執行嘅指令其實同RISC好似。

ARM CPU都有frontend但唔會有x86嘅frontend咁複雜,會慳啲電。
唔關ARM事,係Apple設計嘅問題。有其他ARM系統多過16GiB
其實只係有班人睇Apple Arm睇得太高啫,以為可以上天下地
咩叫快 咩叫好

買就買 唔買就唔買

只要又輕又核電就得
就單講遊戲,未來幾年stream gaming 成熟咗,都冇人care 手提電腦可以行到幾勁
見咁撚多負皮都無回了,未入po 先負皮個班慢慢用垃圾
第一日已經講左 ban
apple 會死錯人咩。。
air同pro好似無咩分別
點解得兩個port?
唔閹鳩新手,第日點“升級=
egpu那有arm版driver
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞