apple 個m1 晶片都幾垃圾下

110 回覆
25 Like 87 Dislike
我只能話你知M1最多support 64GB Ram
只係第一批低階機唔會見到
就嚟快過超級電腦
nvidia部dgx岩岩先轉epyc

128核256線

不過都真係幾食電
而家世界第一果部超級電腦未ARM囉
單春快過5950x?...
日本個部係用幾倍於x86 core數量嘅arm core去取代gpu,條數一樣
咁都係arm呀
其實本身係講緊粒M1吹到有幾大
攞risc同cisc直接比根本係取巧
咁都要俾D數據IFANBOY J下.
tdp 唔同
等下d 人玩R23 多d 數據先
15W u大戰
買咗16g +2000apple care
8000文書機都幾貴
食10W電就有3600嘅速度
你仲想點
原型機都係用A12Z,我估其實核心都係A系,只係改個個名分返開mac同ios u
呢條ive智障仔嚟大家任屌唔嬲
SE2粒A13效能都係秒天秒地,不過18xx mah電量唔預你做heavy task一樣道理
終於行到64bit啦恭喜晒
蘋果依家變左晶片設計廠,無晒其他創新野
第1名ARM超級電腦核心數量係排第2美國嗰部嘅3.02倍,效能2.79倍,功耗2.8倍

所以目前arm喺超級電腦/高效能設備上對比x86其實未見到有優勢
https://www.amd.com/system/files/documents/hierofalcon-product-brief.pdf
請教專業人士,人地AMD既ARM Server用SoC都可以行128GB RAM
到底關指令集咩野事?
我係覺得蘋果只肯比16GB係因為想學iPhone擠牙膏,咩都唔比你自己加,收埋對外置顯卡既支援,等M2M3慢慢擠出黎,等班ifan代代換姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞