【理財個案】擁5供斷物業 退休收租佬入不敷支

150 回覆
1 Like 38 Dislike
講真收得咁少租重3x歲就退休唔做野
唔會諗下樓市跌咁佢地點算?
咁有信心既兩條友
利申:每個月有6萬租都唔敢話退休

會點算啊

拎住兩千幾萬資產啊 好多中產打足一世工都搵唔到啦 點解唔退得休啊

仲話自己收六萬租個腦都咁廢

井底蛙以為 二千幾萬好多?

你呢啲人真係好撚廢,兩百萬你又會衝出黎話唔多
兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉
可能你打開萬令蚊工咪會話有兩千萬就退休囉

扣左自住物業, 香港只有1.8% 既成人 有超過1百萬美金既既資產
佢地有兩千萬都唔夠條件可以退休? 咁有幾多香港人可以退休啊
你早啲訓啦柒頭

你咁撚把炮, 你講個數字出黎, 睇下你眼中咩係多, 點先可以退休

2千萬都叫唔多,係咪上市公司主席個仔黎
咁有信心既兩條友

會點算啊

拎住兩千幾萬資產啊 好多中產打足一世工都搵唔到啦 點解唔退得休啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

扣左自住物業, 香港只有1.8% 既成人 有超過1百萬美金既既資產
你早啲訓啦柒頭

你咁撚把炮, 你講個數字出黎, 睇下你眼中咩係多, 點先可以退休

小心佢話鳩你井底蛙啊
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

你早啲訓啦柒頭

呢度既標準, 你唔係最有錢既1%, 都係窮人.

認真,
超過100萬USD, 有1.8%
超過500萬USD 既得0.3%

佢呢啲230萬 USD既, 係1% RANGE都唔出奇
個分析員係妒忌定弱智?
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

你早啲訓啦柒頭

佢扣除完自住物業咪無一百萬美金囉
雖然樓上有人話佢地係作既case, 但係其實都唔係作得太過份,因為租金回報好睇地段。我屋企有商場鋪位,銀行估價值1000萬,但係租比人收得18000,扣埋管理費得16000。
讀咩四年220萬
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

你早啲訓啦柒頭

佢扣除完自住物業咪無一百萬美金囉

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

你早啲訓啦柒頭

呢度既標準, 你唔係最有錢既1%, 都係窮人.

認真,
超過100萬USD, 有1.8%
超過500萬USD 既得0.3%

佢呢啲230萬 USD既, 係1% RANGE都唔出奇

我呢就有一橦收緊租既
但要評論呢,就唔關本身有幾多事
公屋無錢既都可以評
但要合理囉
都係果句啦
你搵得雞碎既
如果中左六合彩,即走當然係好正常啦
今期買左未呀

無人問你有幾多啊柒頭 唔撚回你啦鳩up啦你自己繼續
2.35%淨回報係合理水平嗎
2.35%淨回報係合理水平嗎

2.5至3左右啦
不過講番轉頭 月薪3萬幾比到盡佢咪可以粗茶淡飯退個靚休 推個仔去留學每年每年50佢都供唔到啦 要double收入唯一解就係出去返工
賣啦 仲想試高位?
樓股一樣 永遠不可能於最高點賣
有得執就算
得你一間咩
識玩 一定係賣曬d樓 等下次跌市再買
諗起都fatfat
識玩 一定係賣曬d樓 等下次跌市再買
諗起都fatfat

咁樣唔止退休,環遊世界都得
無人話過係全部都係樓 可能係車位呢
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

你早啲訓啦柒頭

睇人啦,一般中產囉
獨沽一味買樓收租, 但唔做其他投資實在奇怪, 用翻十幾年前嘅情況, 佢有錢供4個單位, 應該點都會買少少股票
不過講番轉頭 月薪3萬幾比到盡佢咪可以粗茶淡飯退個靚休 推個仔去留學每年每年50佢都供唔到啦 要double收入唯一解就係出去返工

賣走一層套番4百幾萬每年多50萬洗都夠用8年啦!仲有3層逐層賣都夠佢食一世啦
仲買股票基金都on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞