【理財個案】擁5供斷物業 退休收租佬入不敷支

150 回覆
1 Like 38 Dislike
講真收得咁少租重3x歲就退休唔做野
唔會諗下樓市跌咁佢地點算?
咁有信心既兩條友
利申:每個月有6萬租都唔敢話退休

會點算啊

拎住兩千幾萬資產啊 好多中產打足一世工都搵唔到啦 點解唔退得休啊

仲話自己收六萬租個腦都咁廢

井底蛙以為 二千幾萬好多?

你呢啲人真係好撚廢,兩百萬你又會衝出黎話唔多
兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

佢先井底蛙law. 兩千萬多唔多睇你點洗.
呢個case個重點係買樓放租投資回報低, D人廢只係識買樓放租當然退唔到休, 成副身家攞係個泡沬收少少租. 有咩事就玩撚完, 我都係, 我認我廢, 但真心想知有咩出路.
建議番個專家,請教對夫妻點樣40歲前退休,有5個斷供物業仲好啦。
建議番個專家,請教對夫妻點樣40歲前退休,有5個斷供物業仲好啦。

做生意好多時係咁, 做得好做幾年有幾千萬唔奇, 但無得做你點努力都無用, 唯有退休.
咁有信心既兩條友

會點算啊

拎住兩千幾萬資產啊 好多中產打足一世工都搵唔到啦 點解唔退得休啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

呢個case個重點係買樓放租投資回報低, D人廢只係識買樓放租當然退唔到休, 成副身家攞係個泡沬收少少租. 有咩事就玩撚完, 我都係, 我認我廢, 但真心想知有咩出路.

佢兩個退休,家庭開支兩萬蚊,洗係細路到兩萬,比普通人黎講開支係大,不過你話佢過富豪生活咩?佢又唔係
咁兩千萬對佢呢個生活模式根本就好多
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

佢兩個退休,家庭開支兩萬蚊,洗係細路到兩萬,比普通人黎講開支係大,不過你話佢過富豪生活咩?佢又唔係
咁兩千萬對佢呢個生活模式根本就好多

你又知人地退休係有得揀咩.
做生意做高層好多都俾人收皮無得再撈, 唔通出去做樓面咩, 搞唔熟手生意死多兩錢重.

而家人地就知唔好咪想知點增加投資收益law. 好正常. 執著退休呢個point好撚廢.

識大把做marketing高層去到四十幾焗退休, 退唔到個班都做到精神病.
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

兩公婆返part time 一定有一萬
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

人地問投資建議, 你地就叫人番工.
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

咁返工都可以係投資既
兩公婆又唔係話有特別多錢就學人三十幾歲退休,呢十年日子係點過
賣左其中一層樓咪有幾百萬揸手囉
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

間做劏房囉,d 租實升
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

間做劏房囉,d 租實升

唔入則俾人封埋間屋.
有5層供斷樓會咁On9
唯一解釋係兩公婆三十幾歲中左半億六合彩

而加樓貴所以你咁覺得啫,以前2百幾至3、4百萬都有層樓,兩公婆都係專業人士,月入十幾萬其實唔難,5層樓都講緊可能千五六萬咁上下,以佢地家庭收入絕對afford到

而加情況係人工增長停頓至好慢,但樓價升得快。我個行都算專業,但近十年entry post人工都無乜加咁濟,但肯考試做3年4萬都無乜問題,但講緊十幾年前都已經係做3年考到牌就4萬,不過而加4萬同十幾年前4萬點同
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

間做劏房囉,d 租實升

有創意 加分
我老豆有6千幾萬 我老母都唔比佢退休
無樓得地 同鋪
點解月入得33k咁少?

搞唔掂就返工啦

咁返工都可以係投資既

繼續供老強都係投資既一種
38歲已經唔做嘢
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉
可能你打開萬令蚊工咪會話有兩千萬就退休囉

扣左自住物業, 香港只有1.8% 既成人 有超過1百萬美金既既資產
佢地有兩千萬都唔夠條件可以退休? 咁有幾多香港人可以退休啊
你早啲訓啦柒頭
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

扣左自住物業, 香港只有1.8% 既成人 有超過1百萬美金既既資產
你早啲訓啦柒頭

你咁撚把炮, 你講個數字出黎, 睇下你眼中咩係多, 點先可以退休
咁有信心既兩條友

會點算啊

兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?

所以咪話你井底囉

你早啲訓啦柒頭

你咁撚把炮, 你講個數字出黎, 睇下你眼中咩係多, 點先可以退休

呢度既標準, 你唔係最有錢既1%, 都係窮人.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞