【理財個案】擁5供斷物業 退休收租佬入不敷支

150 回覆
1 Like 38 Dislike
肯定老作啦

4層樓點止咁少租
個收入寫低左

支出又誇大

2.3 厘回報, 而家買都唔止呢個回報 真係on99
肯定老作啦

4層樓點止咁少租
個收入寫低左

支出又誇大

租樓4厘回報 年入都68萬啦
40萬咪撚玩啦5寶
1千7百萬既樓點收到40萬租金
五百萬既樓要十萬蚊租?
1千7百萬既樓點收到40萬租金
五百萬既樓要十萬蚊租?

原來一年,當我冇講過
加租,啲樓之前買落根本唔止2.幾里咁少

40萬租金一年
一間8千幾蚊租一個月

千七萬物業,每個單位平均4百幾萬,收8千幾蚊租
9up都有個譜
租金淨回報啊
4厘你俾我?
點解唔建議佢返工

客觀
個case好假
點解唔建議佢返工

客觀

十幾年無做嘢應該好難搵人請
肯定老作啦

4層樓點止咁少租
個收入寫低左

支出又誇大

租樓4厘回報 年入都68萬啦
40萬咪撚玩啦5寶

扣除開支
間樓有嘢壞,大維修要夾錢之類,大約平均要打番個八折
賣樓套現
都幾大洗下,同埋d 樓加埋先值咁少?
兩個人加埋月入得三萬三,重要交物業稅 三萬都冇,咁梗係入不負支la
本人建議先賣一層過大海買一鋪大細
贏左即時一倍回報 效率極高
本人建議先賣一層過大海買一鋪大細
贏左即時一倍回報 效率極高

Aggar

笑中有淚
五層供斷入不敷支
首先果2個人一定唔係咩高學歷專業人士 因為

第一無咩可能唔識呢啲野 仲要咁多時間都唔自己去了解 去問個三唔識七

第二就係專業人士當你22y/o grad ,38 retire 10年邊揾到咁多

如果有父幹嘅話 我諗佢地都唔洗問人啦 叫daddy 過啲水黎就得

所以一係老作 一係就係低學歷走偏門

解決方法 叫daddy過多層樓
肯定老作啦

4層樓點止咁少租
個收入寫低左

支出又誇大

計足晒洗費應該2厘都無.
首先果2個人一定唔係咩高學歷專業人士 因為

第一無咩可能唔識呢啲野 仲要咁多時間都唔自己去了解 去問個三唔識七

第二就係專業人士當你22y/o grad ,38 retire 10年邊揾到咁多

如果有父幹嘅話 我諗佢地都唔洗問人啦 叫daddy 過啲水黎就得

所以一係老作 一係就係低學歷走偏門

解決方法 叫daddy過多層樓

唔理問題定答案, 但呢度D人答到點樣增加投資收入咩.

你可以話問黎無用, 但呢D度D人答得出又唔俾人質到先算la.
講真收得咁少租重3x歲就退休唔做野
唔會諗下樓市跌咁佢地點算?
咁有信心既兩條友
利申:每個月有6萬租都唔敢話退休

會點算啊

拎住兩千幾萬資產啊 好多中產打足一世工都搵唔到啦 點解唔退得休啊

仲話自己收六萬租個腦都咁廢

井底蛙以為 二千幾萬好多?

你呢啲人真係好撚廢,兩百萬你又會衝出黎話唔多
兩千萬你又會話唔多
三千萬你又會話唔多
咁幾多先叫多啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞