[關於電繪的問題] 電繪問題討論

1001 回覆
40 Like 14 Dislike
我個人建議新手最好唔好一次過練習咁多嘢
一開頭練習左線稿先
首先個樣之後頭髮最後先到身
你咁樣一次過處理太多野會控制唔到

https://twitter.com/edmondchan13/status/1356977578859327488?s=19
新手留名,由十二月學到而家,而家仲睇緊網上面嗰啲教學,有冇啲youtube嘅教學會學得快d,各位大佬有冇啲意見可以畀下
諗住試筆only
黎緊呢幾個月都排左D基本練習, 應該唔會有作品
眼嘅立體感係由五觀位置決定, 畫頭我之前係跟呢個方法:
https://www.youtube.com/watch?v=1EPNYWeEf1U

佢係教畫真人, 但二次元都係呢套法則,
我試過套落商業畫師D圖(@matsuryun), 基本上五觀都對齊

仲有呢個channel教畫人體我建議都睇一睇
https://www.youtube.com/watch?v=74HR59yFZ7Y&list=PLtG4P3lq8RHGuMuprDarMz_Y9Fbw_d2ws&ab_channel=Proko
尤其係軀幹(ie 肋骨, 盤骨, 脊椎), 掌握完比例再買包a4返黎練
因為人體嘅動態同透視係要大數量, 短時間嘅練習累積
要高手先可以咁畫
唔畫線稿會好空泛
對新手黎講
點衰法
好 咁我黎緊畫下頭既立體感先
PIN2D囉
期待架 絕對支持
咁新手你哋仲未學識會處理到咁多嘢一次過
所以最好逐步逐步嚟先
同埋最好都係畫嗰陣時呢諗吓啲光影啊環境啊
早啲決定呢啲嘢唔好去到先再諗
我覺得唔夠立體同埋太冇意思啦呢張畫
顏色上都太單調
圖3果個好仔細
我諗會先搵幾幅練下先
係咪跟返上面條影片畫就得
你嗰張呢我建議你一開頭練習左五官先
正面嘅五官
跟住再逐步逐步練習
搵到突破點係好事
先正面?
之後再側面?
當然係咁
你一次練習咁多嘢你會好容易亂
呢張都係即興算啦所以
下次先再諗場景大啲
因為我覺得d人練冇奶油全部都正面
我都係要構圖先諗到
但係你正面都未搞掂你點樣其他角度

之前就諗到呢個嘅跟住但係拖得太耐唔想畫落去
Sorry我會加油
個背景好正
慢慢嚟啦新手最緊要自己開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞