[關於電繪的問題] 電繪問題討論

1001 回覆
40 Like 14 Dislike
小心好似好多畫師唔注重健康攪到隻手長期痛症
認真答答你

ipad其實麻麻地,首先你要記住,ipad嘅繪圖app好多係月制課金,逐個月收你錢無得買斷,功能多數比電腦版差少少,畢竟ipad性能唔及電腦,如果你係用 photo shop更加唔好用 ipad,我睇過幾個繪師都話唔掂

如果自己部電腦性能OK嘅話都係建議液晶繪圖屏+電腦比較好

另外電腦版用嘅液晶繪圖屏唔一定揀 wacom ,不過 wacom係日本品牌,有信心保證,同埋係香港有行貨,有事你可以攞去整

另外係香港有行貨嘅仲有:
1. xp-pen
2.huion
3.gaomon
4.bosto

但請留意以上其實都係中国牌子,不過價錢會平好多,有興趣可以自己睇睇,YouTube都有唔少畫家試用評測

以 huion嘅為例,佢塊13吋液晶繪圖屏賣緊$3180,可以連埋 android手機

利申:非以上品牌打手,我無巴閉到可以做人哋打手,這些機會不屬於畫渣

另外,Samsung有得用 s-pen+CSP畫圖,但我諗無人咁痴線用咁細個mon畫圖

希望幫到你
procreate咪就係買斷
我兩個都有用Photoshop同埋iPad
我自己覺得iPad抵買
畫畫係幾方便
我覺得畫畫只要明白個原理咁其實用到咩軟件都冇乜分別

同埋如果畫板我建議都係買返大牌子Wacom
雖然係貴啲但係起碼可以用好多好多年
我自己嗰塊都用左起碼六年七年

其他大牌子都用過但係係差少少真係

呢張係iPad畫
喺最尾掉咗落去Photoshop做咗少少野
但係基本上都係用iPad完成咗99%

呢兩張就用電腦嘅

我覺得其實iPad係方便㗎好用㗎
最緊要螢幕顏色嗰度真係好好
唔使驚色差
原來 procreate係買斷,謝謝資訊
,我一直誤會咗佢,做咗次柒頭,希望唔好誤導到人

不過兩者用落個分別其實都有嘅
用電腦有啲嘢係方便好多

同埋筆刷嗰度雖然iPad係可以download好多唔同
但係個效果其實都係唔夠Photoshop好㗎唔知點解
所以通常我最後都會轉返上電腦執少少野

不過iPad都其實好足夠做大部份嘅嘢
我本身都有諗過買 ipad淨係for畫圖
但係我誤會咗大部分(包括 procreate)都係月制課金所以就不了,用嚟打機又唔多適合,我全部驚都係 android平台,啲石過唔到去,真係變咗買ipad返嚟畫圖,自問畫得唔係靚,論熱誠又唔係真係好有熱誠個種(啲熱誠過曬氣,主要覺得自己無天份)所以最後無買到 ipad
我明我啲遊戲全部都係晒蘋果度
我有時都諗過轉去Android
放棄咗但係

睇吓你畫得密唔密囉
同埋會唔會成日出街畫畫咁樣囉

如果你唔係好似我玩嗰啲要開七十幾80幾個圖層嗰啲

其實唔使買Pro平平哋可能一兩千蚊買一部都OK呀

我用過呢兩隻
大牌子嗰款爭太遠啦手感啊速度啊

我依家主要都係用iPad多啲方便快捷
電腦冇乜點用其實都
我覺得唔好買呢隻螢幕繪圖版好啲
色差大到仆街
一係就買返普通嗰種好啲

同埋平平哋買塊入門級嘅wacom 最好
唔使煩
其實我鍾意一塊版無mon嘅多啲,唔用個陣可以當mouse墊,仲可以攞去做檯墊食飯

螢幕繪圖板硬係要錫住用咁
粗人可能用 ipad比較好,感覺ipad硬淨啲

跌咗iPad仲心痛啦好貴㗎
我買嗰部都好似買咗7000幾8000

我自己好快就好細個買嘅跟住冇乜留意其他牌子
見到嗰陣時有資助就直接揀咗塊大牌子中型嘅
印象中都好似2000幾3000

不過最近發現買得太大
我屋企人部ipad係最平個個型號,仲當檯墊咁用,但因為係屋企人用多我成日用唔到,所以無買app畫圖,一個月掂唔到部機3次

如果想做痴線佬可以等 switch個畫圖app推出,然後用 switch畫圖,做真正嘅痴線佬
我通常屋企畫 拎唔到出去都無所謂 但如果我無desktop 得notebook 咁用電繪板o唔ok
可以嘅
不過小心發熱問題
我見我朋友都係咁樣用不過啲風扇勁大聲
不過應該OK嘅
csp真係好好用
多筆刷玩,又多素材
好似每一季都會搞一次半價,半價入手

而家仲成日有登入獎勵可以買有料靚靚、實用素材

電繪板應該做到絲想要嘅效果,畢竟電繪板真係為畫圖而生,但如果絲部ipad仲有其他用途可能把心一橫用部好啲嘅ipad會開心啲
Csp 好用定procreate ?
其實見wacom one 又平平地又有螢幕 好似唔錯 但驚伏
其實好少用ipad 除左畫畫
wacom應該無伏,有事可以拎返廠整,唔驚

未用過 procreate,答你唔到唔好意思

不過個人鍾意CSP,多筆刷,好玩,仲有 3D model做動作參考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞