[關於電繪的問題] 電繪問題討論

1001 回覆
40 Like 14 Dislike
唔係驚佢壞 怕佢觸感可能同我ipad 差唔多 不過搵日去黃金試下先
你講到csp 好吸引 procreate難搵筆刷 要買嘅好貴下
睇你需要
Csp 適合動漫嗰種 起線稿好方便
Photoshop適合我呢種厚塗
Procreate 我覺得係Photoshop嘅弱化版

但係識得用嘅話其實都可以做到同Photoshop嘅效果
但係有啲位就差緊啲咁樣囉

不過畫畫最緊要都係知道個原理用咩都其實冇所謂

螢幕繪圖版通常聽聞講最多都係色差問題
呢個要自己諗
唔係喎筆刷有好多喎 多到用唔晒
我垃圾啲 想用免費野
Csp要做應該做到嘅
都係睇吓你識唔識得用佢哋啲筆刷其實
所以點解我話知道個原理最緊要基本上用咩軟件都冇太大分別

最多都係順手嘅問題
我上網搵嘅嗰陣時唔係有好多咩免費個喎
我都係因為自覺自己唔夠專業,PS好多功能其實我用唔到,但係CSP嘅我大部份都有用到佢嘅功能

無聊講下,CSP有個自動上色功能,好好笑

如果以直接係相片提取線稿為例,我記得PS可以做到但係步驟比較多(我係好耐之前睇過,可能而家已經簡化咗都唔定),CSP可以一鍵提取線稿

感覺CSP操作比較簡單,好多嘢可以一鍵做到

色差我係同時開住電腦+繪圖屏畫,可以咁樣注意色差

但其實我反而覺得色差問題不是問題,我本身四眼,副眼鏡都有少少偏黃,又唔知電腦個mon岩唔岩色,去到繪圖屏更加唔知邊個先岩(不過我通常以電腦mon為準),更甚睇圖嘅人本身佢個裝置都有色差,色差問題真係舊嘢本身係自己底線之上就得,每人標準唔同
MediBang Paint/ ibis paint
Wacom 最好架啦 有入門版用都唔貴
因為我係用蘋果手機
所以最後連埋iPad一齊用嘅話我就唔使擔心色差問題
好崩潰㗎你喺螢幕上面見到橙色但係你去咗電話之後見到係紅色
成件事錯晒
番去試下先csp
官網有試用版,可以J住先
佢仲有 pro版同 ex版
pro版就版

記住等佢半價先好買,半一大截!
我次次玩自動上色都搞到好似幻彩咁,個AI唔知做乜

我自己個塊個色差係:
感覺板顯示嘅比自己電腦個mon睇到嘅濃少少咁樣,不過我自己覺得無乜影響,真係好輕微嘅差距
呢種色差都好kick 下 我最終都會po ig 如果手機睇同電腦睇唔色 真係
你講佢一次買斷嘅半價?
同埋我玩嗰種厚塗好講求顏色精準
所以我用咗iPad之後覺得好幸福
都係乖乖地自己手動上啦
會好迷惘應該跟個板定跟個電腦顯示種色做準
係呀,佢成日都有半價,差唔多每季一次
iPad pro 心郁了 如果比較著重觸感 畫板係咪會好啲
好 用住月費先
iPad好似有類紙膜
仲有其他配件搭救

不過話呢經過螢幕繪圖版嘅訓練之後
我接受到用直接原本筆頭同埋玻璃膜畫

不過如果唔講配件嘅話咁的確係畫板觸感會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞