mouse pad 選擇

120 回覆
0 Like 0 Dislike
所以應該都係 xl hien 算
運費成2000 yen
巴打xsoft soft mid 揀左邊隻?
我諗住買L 運費1900 yen 差唔多夠買多張qck
同埋巴打個地址city同state 係咪填hk?
本身諗住city填hk state留空 但係佢唔比我留空
仲未買 不過 XL得Xsoft有貨 如無意外應該都係xsoft
其實我都唔知 要問買過既巴打
好少係外國買野用直送 平時都係用集運多
Shindenkai - 係真係最滑最快, 你輕輕力用1隻手指彈個mouse都可以彈到10cm+咁遠, 但個制止力就差D

Hayate Otsu - 就比較慢, 制上力強
同埋mouse底下嘅腳會同塊mouse pad有一定量嘅磨擦聲( 比一般mouse pad大)

Zero - 就係比Hayate Otsu 快30%左右(感覺上)

結論 快>慢 (以我試過呢 3 款) - Shindenkai > Zero > Hayate Otsu
另外 越硬越快, 相對地制止力亦較差, 比較建議揀soft
同埋L size都真係幾大, 除非你張枱夠大+keyboard唔係full size
否則買M size就好
Artisan 嘅邊位造工好好, 佢會同pad本身同水平, 唔會好似其他牌子咁突起, 所以好少會磨手
我state照填hong kong 一樣送到 買咗2次
XL好大
我覺得 xsoft應該適合用前臂郁mouse嘅人, soft / mid適合用手腕郁嘅人
我留返哂D包裝, 換mousepad時會放返入去
咁既話soft好似比較平均 M長度夠但寬度好似唔係幾夠
好 睇哂啲comment咁就買L size hien 想用快pad又唔想冇控制應該得返呢個選擇 raiden應該打唔到FPS
睇人講話xsoft同soft差別唔係好大 買邊隻都差唔多咁
living plaza買12蚊大大張
powerplay soft個塊 同g640一唔一樣
如果你會壓mouse唔好買xsoft 有可能會括底
琴日send左個email比佢地諗住問清楚就買
岩岩收到佢地覆話而家唔賣比香港 因為香港有好多chargeback scams
唔係痴
係張mousepad一時鞋一時好滑
買artisan試下日amazon 買唔買到張翻黎
聽人講神PAD
但係真係好貴下
想問artisan d mousepad捲唔捲得
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1RAnmZxDNduaGV8kB-GCvZ0MO6d9-0j9jmrU2f8dp0Ww/edit#gid=0
睇人排既RANK ZERO同G640差唔多快
鐘意快既mousepad raiden hayate shiden呢三隻好似幾正
咁得返日馬了
用過舊series hayate otsu xsoft
用過布墊之中手感最好係佢
但係好痴塵 好易污糟 同埋舊款冇縫邊甩咗皮

之後再買咗新款shidenkai同hayate otsu
shidenkai除咗捲120度就會甩粉
同埋手腕掂到D地方會甩色
用咗成年都冇咩事
張otsu就收埋唔敢拎出黎用
怕佢污糟同易收皮
日amazon都唔ship香港了
之前見好似ship
xsoft 都係咁?
我會空一節出黎 隻手臂靠落檯邊果陣舒服D
咁易甩色
係,可能手汗多
不過好多人講滑鼠墊係消耗品啦
唔好學我收埋唔用
岩岩佢地又覆左我email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞