|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|3

235 回覆
0 Like 1 Dislike
我覺得好嚴重
S 1H係無限roll 機

所有大機嘅規格佢齊晒

S5只係輕咗
見到好多推fd,想問好在邊?
影人用,暖色,全開好聽d就glow, 其實係有d鬆... 佢果支55 1.2真係幾老鏡feel...
其實用舊鏡我都係影人影mood, 玩散鏡
我就買舊鏡都唔想買咩工匠..etc

如果收光圈無限遠,拎番L定焦鏡算
大姑媽m42 色太濃又唔濕
nikon 夠濕d色濃,對比度高

暫時最滿意奶R,好穩定好平均,對比度低
舊奶M真係唔好搞,敗家野影菲林同黑白相就好

contax菜只用過50 1.4,28 2.8價錢最抵,又夠濕...

minolta 就未試過

vivitar series 1就...影下相玩下算
S1H用full sized hdmi已經贏咗
同埋S5得Long gop
Btw我放緊機
你當呢set係俄仔鏡咁就得
Full sdmi除左無咁易壞,仲有咩優勢
師兄部野有咩缺點要放機
你未試過拍拍下甩線
耐用已經係最大優勢同埋係街易買到
缺點真係冇乜嘅 係我想拍4K 100p姐
而家我睇緊FX6
一個shooting 一條已經係基本
有時上gimbal閪手扭唔實 撞一撞咁又一條
有冇人做美術
想知香港有冇人知Youtube之類
邊方面美術先
岩岩買左隻LOUPEDECK返黎個官網死左DL唔到DRIVER
想問有冇手足用開可以SHARE個DRIVER比我
On set dec 又好
前期又好

冇archi/interior 底
唔識draft野同睇location floor plan 好慢
之前都係睇script 執野加少少concept就當識美術
睇下有冇巴絲打share 下做野/入行心得
如果新手想向拍片方面發展
買a7siii會唔會太急 定係有其他更好選擇
Red komodo
預呢兩年乞食..
拍d咩先?
一係就睇需求而買,拍到仲要睇剪唔剪到
二就係一步到位,唔洗諗太多野
有冇人用緊bmpcc6k pro
Sony Venice 應該好啱你用
入行要識人,完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞