|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|3

235 回覆
0 Like 1 Dislike
買多左隻 RODE wireless Go 了
Thanks man
Pc
想請教下各位
用lut之前落左Full to Legal Range preset先 既用意係咩
主要有幾條問題想請教一下

1.而家用緊sony機 a7iii
發現真係舞唔掂slog 尤其
同一條片 室外同室內有齊果時
明顯睇到室內唔夠光就好多noise
如果唔想用slog 又想調少少色
有邊隻推介用下
暫時睇到hlg同cine

2.拍片果陣 如果光線唔穩定 係咪都唔好用auto iso

3.有冇巴打用smallrig果類產品handle都可以好穩
一行路就震過貓王
thx咁多位巴打
敢問一句大家做freelance 係點接觸第一單job
不外乎周圍R下
當自己係件貨sell下人
應該點去儲portfo或者點先算portfo
你想做邊範
拍片
AV都係拍片
我都諗緊 買唔買dji ronin sc2 定webebill s 好
中間個段唔係好正確
背景暗唔一定係錯架喎,唔通下下都要世界光咩
或者咁講,應該係話拍log一定要向右曝光,寧願之後將shadow拉返暗,咁暗位應該會比較乾淨
如果一唔小心向左曝光,之後將shadow推返光 noise就會好明顯
我無話背景暗係錯,但係佢想解決高noise問題,咁將個主體同背景嘅ev difference 減低咪可以唔洗chur咁盡粒sensor,最後就少d 背景noise 姐。要點present 個畫面,樓主自己決定啦...

但係「一定向右曝光」我覺得有d 保留,你可以睇睇我上面sp 映像館條片先。呢個可以係一個practice/ rule of thumb, but not a must.
暗位推高有noise,光位死白冇 details
兩害取其輕我一定會就左暗位先,你拍log shadow一推光基本上只會見到全部都係noise,冇意思
422 10bit 好多player都未支援到,h.265就可能要有plugin先play到

我寧願光位冇details
都唔想啲暗位 有noise
https://www.youtube.com/watch?v=UKOFS8crfWw

想問下佢a7c得4k 30fps,點做到慢鏡頭?
Optical flow?
有兩種做法,
拍番4k30p 後期當你用pr 較番慢,轉用optical flow,用電腦估番中間無既frame
第二個方法係用1080 120p拍slowmotion ,之後render出4k,佢會類似upsampling出黎,但個畫質都係會差啲。
不過最好試哂兩個方法,睇自己覺得邊個畫質啱你心意,個人就覺得後者會好啲,希望幫到你
仲有個方法,賣左a7c買a7s3 or a1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞