|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|3

235 回覆
0 Like 1 Dislike
auxout真係三生有幸
搵個私家仔仔慢慢影都得
thx仲有個問題,如果我拍log,好似話要ETTR。
問題係如果我拍室外,太陽光猛,咁無理由就天空搞到前景勁暗。咁既情況應該用咩曝光?
ETTR嘅話點會暗
你話就個天嘅話應該係講係ETTL喎
就個天唔好爆光, 咁咪要減EV
照EETR,ETTL嘅話主體一推光會好多noise,你拍log的話個DR大d拉返暗highlight個天會出返嚟
thx
另外學緊manual mode拍片
如果1段片有幾個場景,分別差1EV度,咁我exposure應該set低EV定高EV個場景?
ettr多數用係你想要多啲暗位細節嗰陣,偷走兩級光位動態範圍去暗嗰邊,以我所知如果你成個場景光線充足,理論上唔需要ettr。如果你用slog,更有人做過test,slog2係比slog3係光既細節上handle得好啲。
同埋我諗你打錯左?你意思係無理由前期搞到個天爆哂光?所以點解拍室外log正常都會落nd

有錯請指教
其實只要記住拍log後期唔可以將shadow推光,因為會好多noise呢個基本概念,你就大概都知點樣就個曝光
thx
咁室內場景正常曝光就得?
因為如果要ETTR,咁就算光圈開盡,ISO要set好高,唔係反而會多咗noise?
你意思係想後期match返個曝光定係拍攝期間即時轉曝光?
如果係後者,你有能力既話,都係用光圈環控制曝光,否則都應該set高ev,後期壓返低光位會比後期拉高暗位質素好啲,你自己demo一次就會清楚你想要既效果係點
如果真係要二揀一,我會寧推高iso,都唔會後期推shadow,或者你自己試下做d test就明點解我咁強調
是咁的
因為我諗住用leeming lut,拍HLG3
https://www.leeminglutpro.com/downloads/Leeming_LUT_Pro_II_Setup_Guide_Sony_A_Series.pdf
咁佢manual就話一定要ETTR,方法係較到zebra啱啱見唔到
https://www.youtube.com/watch?v=P_bDdQPAtas&t=148s
咁佢意思係所有場景,不論室外或室內低光源都要ETTR?

1,如果室內低光源都要ETTR,咁iso隨時要高過12800 (光圈開盡)
2,因為每個場景+EV數量都唔一樣,咁後制點確保成段片一樣光?
我要了解下佢個lut先,同埋HLG又好少聽人話會ettr
1.要睇下低光成點,因為log主要係for發揮塊sensor既dynamic range。另外要睇你部機,如果好似a7s3咁,第二級base iso係12800,咁用到咁高iso都唔成問題。部機去唔到咁勁就要打燈,補充光源係首要條件。
2.以我所知都係睇waveform作準
https://youtu.be/ZU-SdmwSjH4

呢種調色到底點調?點解有一種好似通透感既感覺

唔識形容,唔單係色既問題
前期打燈都好緊要
簡稱落咗好多反光板同埋遮光板
啱呀,較啱WB都好,推高番人臉都西口西臉,執到flat哂... 兩害取其輕我都係就到主體唔爆就易做好多... 有時ND都幫到手
如果用gimbal拍片要pan/tilt,係咪唔應該用gimbal上嘅joystick?因為完果一下會突然停咗。

如果用手pan/tilt可以控制到慢慢停
多數拍多 然後後期剪
又或者拍wide 後期做Ken burn
同埋其實gimbal最穩定應該flashlight(下圖)定垂直咁拎?
垂直拎會有上下movement (z axis)

最穩定係提壺式,上至下個gimbal 吊住部相機,個人中心低啲貓步咁行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞