|拍片|剪片|專業向影片製作討論區|3

235 回覆
0 Like 1 Dislike
打橫睇
D spec好悶
入門野,夠抵
我係剪片新手,想問一問各位點解我條片剪到一半,save低咗;但之後再開返,但部分素材會消失咗?

明明所有素材都save咗係同一隻手指度, 其實係咪關我隻軟件事定係手指事?

我用filmora的 (唔好話我, 因為我唔係專業拍攝,我係 純粹覺得呢個軟件易上手, 同夠我工作用先用)

如果有咩啲好推介for新手嘅軟件, 都可以推介下我
iMovie
根本用到高strength嘅時候
大部分都會有少許偏色同埋有十字
物理限制
有時聲稱無十字嘅因為個max strength好低
B&H每過幾個月Tiffen VND就會減價
https://youtu.be/TCAutvqgK6k

完全唔識拍片嘅我 最近心血來潮拍左條片 大家睇下比下意見呀~
Concept係咩
出發點係想香港人留意吓身邊嘅人同事 就算係每日住嘅地方都可以好靚同埋好多嘢我哋miss 咗
如果係北角嘅話
你要諗有咩係只有北角先有
平平無奇但你影果下會有wow factor
而家條片嘅內容擺係旺角都完全啱用

一係就落腳架靜靜紀錄唔好handheld
都可以係一種風格
仲有啲腳步聲真係敗筆
可以留意下環境有咩聲音係特別嘅
唔知有無消息BMD出RF mount機呢...
可能出新POCKET + RF MOUNT
我唔買6k果部都係等RF, 幾多K都唔重要,我至多食到4K footage, EF mount我都一直用緊第一代URSA MINI ...
PR 好似係 cpu 向
你有 2060 不如試下用 davinci resolve
有冇resolve用家想買black magic新嗰副speed editor
想包埋resolve studio個license
想知有冇巴打肯同我夾個keyboard
我淨係要license
一人一半?
你留個TG😂
買來玩下都好
估唔到咁快有人應
仲諗緊香港有冇resolve group可以周圍問

新手想學下拍片,本身影開相,手上都有A7riii 同鏡頭
主要想拍下女朋友,貓,生活紀錄咁
但發現手持原來好難
想問下應該買枝osmo pocket 玩下先好,定買枝rsc 2上部相機玩好
無知一問

雖然好多廠都轉戰ff
但見好多人依家開工都仲係攞m4/3 (bmpcc4k,gh5)
無乜人攞ff機
其實sensor size對拍片係咪無咩太大影響?
感光元件越大其實吸光面積越高
所以理論上雜訊表現會比較好
咁當然要睇返每一粒像素嘅大小啦
同埋FF 本身好似會容易做淺景深多啲因為光學上
我知,但就奇怪點解仲有咁多人用m43
元件細震動率越低

解像度就越清晰

依個好簡單嘅理論你嘅你唔係唔知嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞