甚麼是「左膠」?為甚麼沒有「右膠」

429 回覆
408 Like 23 Dislike
咁又算唔算左膠
感覺樓主似講自己對左派右派既睇法多過定義左膠
我愛大家
香港以前嘅左右同西方左右又唔同
因為國共兩黨嘅勢力下,左派就係共產黨
所以左膠個左有雙重意義,中華膠(中国嘅左,愛國不愛黨嘅泛民),大愛撚(西方嘅左,口講普世但活喺理想)
慢慢變成所有大愛唔睇清現實仲講理想中嘅人
平等本身無內在價值,因為平等可以係唔公義嘅,例如夾硬要求一啲情況比自己好嘅人放棄本來擁有嘅利益以達致平等(leveling down),著名嘅魚蛋論其實就係講緊呢樣嘢。

因此,只有合乎公義嘅平等先有追隨嘅價值,啫係左翼學者成日講嘅分配公義(Distributive justice)。
可以諗下共產主義係咪平等
咁理論上係嘅,但做唔做到咪另一回事
你形容緊共產

左唔等於共產
主要分為
結果平等 同 機會平等
結果平等主張係過程係點唔重要 最後人人得到嘅野應該係要一樣
例如努力工作嘅人 就應該有同一種程度嘅回報

機會平等主張 每個人所得到嘅 係佢為其他人生產咗幾多
即係努力工作 你做嘅野唔值就係唔值 你幾努力都無鳩用
學左學埋右
咁咩叫合乎公義嘅平等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞