甚麼是「左膠」?為甚麼沒有「右膠」

429 回覆
408 Like 23 Dislike
其實我一路以為中文字左係食阻呢個音
簡單啲黎講係極右思想底下嘅獨裁民族主義
鍾意就鍾意
衡量價值當自己係雞

講求人嘅 精神面貌
追求進步嘅心,人嘅全方面發展
有普及嘅芭蕾舞,藝術教育
有積極嘅精神教育(可能你不同意)
蘇聯好多人精神面貌好正
可以睇 白羅斯記者
阿列克謝耶維奇
二手時間
香港語境入面既左膠一定係雙輝一琳 反高鐵hktv發牌佔領中環(匯豐) 個段時間開始講起
列寧等左翼人士選擇摧毀原本嘅國家機器
冇人話左係親政府
工聯會,ccp唔話自己左
唔代表佢樣樣都係左
你忽略左左膠係香港社運史入面既獨有意義
左膠原本就係高登仔 同當年既人力(後來既熱普城派)對香港當時新左翼 左翼廿一 社民連等等既左翼團體既攻擊
一開始係針對抗爭手法 例如衝與唔衝 粗口與否 同埋對左翼經常講理論既攻擊

極左集權

極右集權
以前講左膠係話佢地左而且會膠化抗爭
嚴格黎講連登推post型抗爭都可以叫右膠
共產主義有預設
係物質環境大豐富
人嘅工作慾望驅使人去工作
就可以達到共產主義

簡單d
未來科技發展
第一
人類從實現5天8小時工作日
到3天4小時
到最後幾乎唔洗做
一個星期3日工作日 每日1小時
我相信到時好多人都樂意翻工
尤其是有工作態度嘅人

第二
物質環境已經好豐富
好似宜家街邊就算有包米你都唔會偷
自動化工廠可以生產幾乎所有嘢
生活好放鬆無束縛

咁先有機會考慮實現共產主義
Lm
原來我哋就係右膠
fyi
以你標準去講共產主義既話
資本主義同樣冇係現今社會實現
我地既社會或多或少都係受政府調控而唔係由得invisible hand去自然調控
冇一個國家係純正資本主義或者共產主義(資本論講得好消楚封建主義》資本主義》社會主義》共產主義)
所有國家都係社會主義同資本主義既混合
自第二國際以黎 而家好多國家都可以identify做民主社會主義國家 包括連登祖國英國

如果係講返連登最想講既美國
可能美國現今仲未稱得上民主社會主義國家
因為佢既醫療制度 教育制度 社會福利 仲有治安 人權 種族等問題對比歐洲國家係十分之落後
但佢既大方向都係去緊民主社會主義
用stereotype討論政治本來就係最on9既事
靚仔係有用㗎
其實你所理解既 預期話係共產主義 不如再細分做空想共產主義/科學共產主義會更貼切

共產主義其實好大 例如可以睇下以色列有d集體農莊https://youtu.be/mBG6enAr-gk
你可以諗下一d問題
既然皇帝唔應該有 權力既繼承被認為係不道德
咁點解財產既繼承係合理?(呢樣亦係遺產稅既立足點)
又諗下 如果一d我地必需既大宗財產例如屋,車,由集體分享(分享意思係所有權)eg.公屋,免去左多餘既浪費 咁多出黎既資源用返於自己身上唔好咩?
又例如生產資料由勞動者集體擁有,好似光時國泰呢d肥上瘦下既情況咪唔會出現囉?
冇用㗎 都係自己一個

初初建立 共產主義 呢樣野
就追求人人平等 個個三十六 無分貧富貴賤理念 好理想化個理念
但個盲點係無諗到分配資源呢班人係點被產生出嚟(通常都打底前政權)或者點樣交棒俾下一個接手人(父轉子 或 共產黨 圍內決定出嚟),人民以為當權者一直會抱住呢個共同平分嘅理念直至永遠,世界會好美好。
但係當共產主義行咗唔係好年出嚟,就產生好多好多問題......

嘗過公權力嘅共產黨,就由左走到右,對於權力控制嘅慾望愈來愈高:要走佢認為唯一嘅路線,一言堂,唔可以有反對嘅聲音。
正皮是比燕子生命的
篇文過份簡化鳥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞