甚麼是「左膠」?為甚麼沒有「右膠」

429 回覆
408 Like 23 Dislike
咁諗都幾得意
因為經過咗兩傘 好一部分嘅黃絲已經脫離咗左膠

譬如要驅鬼
要對付魔鬼,一係你請到神;唔係你一係要搵隻更強法力嘅魔鬼
關於justice 想推薦呢條片有興趣都可以睇下,有英文字幕
https://youtu.be/smQsfNw_7V4
唔係好明你想講咩

因為每個人都唔同 所以對唔同資源有唔同需求
不論優劣,高矮肥瘦 都分配同樣嘅資源
係唔會滿足到人
好似矮仔咁 得一個箱係對佢唔好
對高佬都唔好 因為個箱對佢無用 浪費咗
如果佢唔要個箱 其實可以用個得到個箱嘅代價 做到其他佢想做嘅野

另外
好多人成日講點分配資源先叫平等
但好少講點生產先叫平等
究竟係做幾多係36平等
定係做得多分得多先叫平等
個答案都顯而以見
此post已星
Yes 所以我比較認同Prioritarianism嗰種永遠將弱勢擺喺優先照顧嘅地位嘅做法會比純粹將資源按比例分配更加貼近公義呢個概念。
留名學嘢
仲有西門梓敬

佢比個阿婆屌就係因為佢用埋啲自由市場理由反對全民退保
咁冇嘅,基本上成個政治學就係圍繞著所謂Justice而發展出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞