甚麼是「左膠」?為甚麼沒有「右膠」

429 回覆
408 Like 23 Dislike
不過最後兩段講得好好
政治bb班
好多cctoy比人洗腦 覺得共產=唔好 資本主義=好
但又冇去了解
其實資本主義一早同共產主義結合左
一d集以為常既野例如八小時工作制 勞工安全 工會 普選權 社企 經補貼既公共醫療 好多我地生活緊既社會制度背後都有社會主義共產主義既思想指導

btw有人一講社會主義共產主義就由馬克思列寧史太林毛澤東咁數
其實遠至法國大革命時期 社會主義同共產主義己經出現 而醞釀過程 有d人會追溯到基督教早期教會 中世紀德意志農民戰爭etc.

馬克思主義只係最被celebrate既一派
點樣初初建立 蘇聯直至解散都只係社會主義國家
2020年仲係用個個三十六去形容共產主義
連共產主義對“異化”既批判 都唔提
btw你對權力繼承同權力制度既批判其實係對史大林主義既批判
民主國家可以有濃厚嘅社會主義嘅特色(例如北歐國家)
而所謂嘅獨裁嘅「共產」政府亦可以係好資本主義(例如中國)
同埋多得中共唔少
令到啲人聽到社會/共產主義就驚咗
咪玩啦,CCtoy 班友如果早80年出世,入哂共產黨喇
「其實資本主義一早同共產主義結合左
一d集以為常既野例如八小時工作制 勞工安全 工會 普選權 社企 經補貼既公共醫療 好多我地生活緊既社會制度背後都有社會主義共產主義既思想指導」

你以上quote嘅例子,來定立 “其實資本主義一早同共產主義結合左”,不敢完全苟同。

共產主義本身係想行到唔需要有私有制嘅利益者或甚唔需要私有財產,行到嘅大家利益相均嘅理想化世界。始終共產主義都有啲歷史大人物演繹過或實行過。小弟不是共產主義專家,只知社會行純共產主義係行唔通。

一句(做乜都三十六),當然唔能夠咁樣解釋到甚麼是共產主義,只係想人快啲get到共產主義某個精粹。
係,宜家都係混合制度

其實馬克思冇話一定要實行社會主義
佢意思係
生產力到左,自然就會到社會主義
再高就係共產主義
僅此。
好似天氣預測
我有睇資本論,睇唔曬,太多

共產黨宣言睇過
好震撼
因為現階段社會矛盾未達到呢個政治制度爆煲嘅地步

印像中馬克思係咁解釋

一生產力
二社會矛盾

當生產力夠,社會矛盾未激化
舊制度ok
其實宜家香港生產力達到
就應該改良社民資本主義,北歐化
無奈隔離一個巨大國家資本主義
而且本港係國際金融城市

李嘉誠活生生解釋
咩叫 資本家無國度
ching有冇打算開po俾我學下嘢
香港都有右膠,不過係叫熱狗
Pish
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞