甚麼是「左膠」?為甚麼沒有「右膠」

429 回覆
408 Like 23 Dislike
咁左右本身都係相對概念,如果你係要攞到好右,即係由市場完全決定邊個可以享用搭車呢個資源嚟做對比嘅,兩蚊乘車優惠咪好左
射咗
其實唔好用價值觀去判定左右派

係用做法去判斷更好

右派都相信所有左派相信果D野, 但相信做到果個手段唔一樣

所以先會出現, 台下係左, 上台變右. 因為上左台, 自然做法唔同
但係做多少嘢嘅人得到嘅 outcome 都係 equal
換句話講咪即係 treat (做多咗嘢嘅)people 唔 equally
膠唔膠都係睇你本身自己定位如何對某d人來講支持lgbt 就已經係膠了,另一個po 都講過其實一個人政治觀唔係簡單左右就分到
呢張圖講平等唔好
因為好多經濟概念 呢張圖係忽略咗
例如點解好似有第三方 分箱畀佢地咁 (大政府操控)
所以佢地先會一人一個

如果無大政府
高佬係唔會霸住個箱 因為佢霸住係無價值
佢會用嚟同矮仔trade其他野 (呢個世界唔係只得球賽)

點解只得三個箱呢?
唔揾多幾個? (生產)
都係嗰句,如果你係渣撚著啲理論喺度打飛機,意識形態至上,咁你咪會係膠。有時都唔關上台變左變右事,當權者咁做只係回應民眾訴求
呢樣嘢其實都有個預設喺度先成立,如果用返Rawls嗰種Contractual嘅睇法就係,所有人都應該要認同咗呢個理念先,然後再交畀一個信得過嘅執行者去進行資源再分配,而呢個執行者可以係一個合乎公義嘅政府(應該由人民選舉產生)。
陳百祥呢啲咪右膠囉
咁其實簡單黎講平等姐係資源一樣?
係 每次將左講成點美好 就暗示右無

其實人人都想好 但點做到就係分別

想黑人平權左右都有 但用blm 又燒又搶就係左膠
左膠一詞係香港出現應該係早於2015年出現,起碼2012年或更早
左唔係問題,甚至有佢嘅價值, 起碼平衡吓同使社會比較公平

但左膠呢,就故明思義,係部份左翼人仕成日提出一啲現實唔可行,徒勞無工或岸鳩鳩嘅提議,所以先為之膠
左翼同左膠其實要分開講嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞