好迷惘 求指教 工程撚入!

251 回覆
8 Like 35 Dislike
我又唔係咁後生走去做 覺得到27-28歲幾唔掂都可以考個救護過世
人又積極左 頭髮又小左慳返好多洗頭水?
我都知啊 但係每一行都有佢文化 可能係做engineer通常都做到狗咁 或者做bim d野冇咁痴身
想了解多d行業文化 畢竟技能點冇得重置
你入黎做先啦 自己feel下 你個人如果岩做咪發圍 待遇緊有人好有人唔好 你問黎都無用
如果你連跳出comfort zone 既膽色都無 不如繼續安於現狀啦
未入行 夾嘢有無得自學
唔好做工程
香港冇工程架
其實真係個個人既感覺同際遇都唔同
身邊有人泊到好碼頭,幾年間就已經高位; 亦有人真係際遇差,幾年都學唔到野之後就越做越頹
你可能依家覺得bim啱你,有得做,但可能到你出嚟一接觸就另一會事,之後想試其他
Consultant?
ching點解咁講,報咗
文員仔路過
聽過有巴打講過
如果有同學起出面撈到掂, 人工加得快過政府, 就心思思
有同學考到政府ae/e 或者有政府ge升上既後生E, 點你做野, 心理都未必平衡
加得快姐,但係佢哋幾時先上到to max pt 嗰價
Sub con俾main con屌,main con 俾 consultant 屌,consultant 俾client屌,client又有時俾政府屌,政府又有時俾市民屌,一條人型蜈蚣就出咗嚟
人型蜈蚣,大家輪住食前面嘅屎
好難一概而論 自己出去收風/睇人工post
Design & build 改左條鏈
Main con 一次過屌哂 subcon 同 consultant
政府屌 main con
區議會屌政府
唔好做main con
main con grad e係咪好難考牌
個人冇諗住轉去consultant technical野太廢

諗住黎緊10年係做contractor算

咁我係咪唔洗諗考牌
做BIM = building information model?
唔撚好,好低人工,比d engin督住你畫,唔洗帶腦番工。完
ee撚表示算輕鬆
坐office坐到屎忽痛
係做嘢燒腦少少
Resident Site Staff

即係代表負責收貨嗰班
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞