好迷惘 求指教 工程撚入!

251 回覆
8 Like 35 Dislike
但政府好似強推緊 engineer太辛苦 日日ot比人屌 自問情商唔係咁好 我驚做到抑鬱...
同時我又驚bim前途唔好 唔想30歲先黎轉行
Consultant來
邊個部門有咁多俾你O
依家撞正退休潮,唔去in就笨柒
真係要日日ot o到爆廠?
唔係,但要有突發性不定時無先紹ot到爆廠嘅準備
返工好受氣?
閪老闆閪上司閪同事閪業主閪project 樣樣都可以好受氣
d野好痴身收工放假都比人call?
私人市場做咗好耐,政府遲過佢地推
但無論邊一邊都好,香港工程就係唔同,起樓速度最快
做個唔識夾野既bim輕鬆好多既,keep住畫公仔
姐係做bim都有得做?
始終全世界都推緊bim 遲下大唔大機會取代cad?
聽你咁講我人生已經完左
就係一車車ive 仔做
而degree就不屑去做
個人認為如果個civil 果d 都仲可以 bs 真係比狗做
唔係話搵唔到食 但如果以相同比例既努力or 時間來講 性價比一定唔算高 同埋拎工程師專業資格其實相對上無acct 果d 咁直接 acct 考paper 就得 你識唔識都係自己問題 做工程其實要識人先易charter 到 唔識人其實好難玩下
俊和蓮塘俊和呢d好似好難做 有朋友做緊
取代就一定取代,但其他地方已經用到爛,香港先開始用,重要本末倒置咁用
但一定有得做既,但真係睇你想唔想做下draftman
我自己唔太介意既 只要有錢同埋準時收工
都幾耐之前既事嚟?
準時收工睇公司啦
但好似我咁講,香港工程真係令我改變咗好多
老細講野又無骨,對你又好,又擔心你身體,叫你唔好O太多T
唔好再呃fg去做TO/WS喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞