好迷惘 求指教 工程撚入!

251 回覆
8 Like 35 Dislike
因為有朋友做左3年搵33k 但我又驚過幾天搵唔到食 我岩岩先出黎做
過幾年!
如果做bim做左幾年想跳返出去做engineer 係咪當你白紙一張乜都唔識又要萬幾蚊重黎過
而家 BIM 同十幾年前 CAD man 類似,
當大家都識既時候就唔值錢。
咁如果上到去唔單止係寫 識夾圖同相關工程既知識
姐係bim engineer/Coordinate 個d會唔會值錢呢?
真心問
笑撚到傻
CAD佬點會唔值錢 無人肯做
一定好 D

以前有 D 識夾圖的摩打手 draftman 都係收 engine 價

無撚用嫁 畫圖仔=畫圖仔,唔好哂時間
講學夾野,一定唔會夠rum project學得快,頭幾年做BIM無人比你去夾野,只係個engin叫你畫乜就畫乜。
不如你做個識畫BIM既engineer好過識夾野既畫圖仔。
但我自己唔係一個捱得既人 同埋接受唔到日日ot 同比人係又屌唔係又屌
如果有讀Construction management學run project
再做bim會唔會有前景?
engineer我真係勁唔順 自己又冇本事考牌
姐係做落去都搵到食既?
你估讀完 management 就真係做 PM 咩
我知 所以低做 bim上到都係bim engineer 性質同bs civil 個d engineer有冇分別?
我係想問讀完management 再bim做起會唔會更加有前景
😂你估做到BIM co唔洗ot唔洗比人屌
錢同壓力成正比
其實你個心都有答案,你想做乜咪去試,自己衡量下錢同壓力
但我又驚有錢途 所以想問下ching bim呢行有冇得發展下
唔識
真係比班騙頭撚到你傻
呢樣我都知但搵得多又唔同講法
搵到食 發唔到達呢
我驚做engineer係因為呢一行根本扭曲左 係又屌唔係又屌 仲要一開始做到尾都要狂ot 我唔想呢一世就咁過
最重要係我冇咁既實力去考牌
畫bim我幾有興趣 但我又驚冇錢途 到40歲仲搵緊2萬幾3萬蚊就含撚啦
Btw我呢家pt讀緊construction management 所以想問問ching既意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞