好迷惘 求指教 工程撚入!

251 回覆
8 Like 35 Dislike
你係civil 定bs
我收到offer bs
兩樣唔同架咩
你話engineer定bim 我呢家Bim間公司專做鐵器
你係拎咩cert
有ot 錢幾好
試過日日做到10點但冇ot 錢未
入到咪quit 9 咗佢
再讀番個top up
樓主聽落似係draftsman
,唔好提
工程真係悔終生
ching你唔好咁痴線啦
當年咁辛苦讀ive就係為咗升u,而家反而要quit u。
我做唔到呀,ching 你做到我跟你姓
三年前係39350
三年後今日係44555
本身要有經驗定係白紙都入得

5定10年經
BIM 即是 3D Draftman,唔知你有冇做埋其他,只識做BIM 一定冇前途,學識用一個軟件好多人都做到。
想做Engineer 又分咗好多範圍,BS/Civil/structure?
政府野要搞好耐,重有你依家都一定係waiting list,搞得嚟你都讀完
唔洗客氣希望多d人知道香港工程既優勝之處
王?
你要了解下你自己讀書既目的係咩?
我就係為可以搵到份比較舒服而且人工
高少少既工。
咁竟然已經有份合我要求既工比offer 我,
我做咩唔揀佢先

再講,當時讀ive 個時入意未深,覺得degree 重要,但今時今日我見唔到有幾重要,讀完八大畢業又點?又味係做工程地盤狗。加上就算畢業後,我覺得自己既能力就算做幾年都未必搵到to 個max.

仲有,做得To 都諗過叉,咁讀唔讀都冇所謂。書就幾時都有得讀,想讀既咪top up dg再補過master 囉,但個offer 就唔係次次有,所以我會quit 。
Civil 就白紙都可以試下
而家路政請緊 二級監工
把握機會
識人做wsp 幾年升到se 十皮一個月
識做一定做工程
再三年黎都5萬
到你升到max都要十幾年 到時6萬應該有掛
即係BIM係冇前途?定要做埋其他野先有?做咩?
正能量跳起yeah
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞