好迷惘 求指教 工程撚入!

251 回覆
8 Like 35 Dislike
我都咁話
仲有> 5%既MPF
好專業 又多野學
你班友咩居心先 點解日日唱衰工程 ?
工程紀錄攝影師 但60個鐘 唔易架
後生頂幾年就得 30歲打後 就辛苦
樓主 真心 入左行先 睇得出你個人對呢行有熱誠 應該有得發圍果d 人黎
講到你話轉就轉到咁。。。。BIM 畫圖仔就畫圖仔啦,唔好諗住話轉就轉到先得嫁。。。你咩BACKGROUND 都唔講。。連成個工程建築界入面有咩都未知。。。
講真行行都辛苦 最緊要有興趣
希望佢快d 入行
呢個精景
好好keep住團火,香港工程就係要有呢團火
咩菇咩菇fire!!!!!!!!
我報咗to啦,希望佢收我呢條垃圾啦,佢一收我即quit u
後生有火 年為有為 係呢行大把世界 好多野等你學
係,其實工程真係改變我個人好多,個人和善咗,身體又好咗
係 我都咁話 真心好做 無咩壓力 識女果陣話自己做工程 feel 到d 女雙眼發光咁
得閒行下site , 出下汗 曬下太陽又一day ,係幾健康嫁
高你老味咩
Consultant fg 19k-20k 2年完schemeA 23k到
C+0 35k到
Contractor fg 23k 2年完schemeA 28k到
C+0 40幾k到
Client 先叫正常

會計做到第三年都35k-40k
係米on9? 做得工程預左帶老母返工嫁啦
日日當你狗咁屌啊
我都唔明點解個個人踩香港既工程
巴打睇嚟你都比工程改變咗
我想知係engineer個呢個行業既風氣係咪就係ot同比人屌?
我只係覺得番工好大壓力,workload 好重諗起都怕怕
Workload好重係咪即係要日日ot 星期六日都要返咁?
想請問呢個係睇公司定行業性質就係咁
多數都係
真心想問 做BIM有冇前途/錢途 你地又點睇BIM呢一行?
要識埋夾野
純畫就draftman咁
但香港工程用唔到BIM,幢樓起完,個model都未搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞