同未婚妻搬埋一齊住變左另一個人

548 回覆
2072 Like 137 Dislike
覺得你要俾少少時間佢習慣 唔好忘記初心
可能佢只係一時三刻變左生活質素 情緒起動大啲
本身未入住之前 佢都肯跟你走 證明佢唔介意
所謂男女平等都係bullshit

2020年仲咁撚守舊

一人出一份錢租間大啲咪得囉,呢個時勢得男方一份錢點撚樣生活
好多人係埋一齊, 都係只想將最好個面俾另一半睇, 差個面就收埋, 一住埋一齊就乜柒都出哂黎, 真係實踐左相見好同住難的道理
換係我第一樣居屋已經唔接受了,私人樓+一個pt/外傭姐姐係我嘅min req

你地一開始應該係要搵雙方嘅min req,唔好話磨合,我同你講,我住完寄宿家庭返香港,屈係比較多人嘅私人樓單位都要適應好耐

依家就先fulfill下其他項目,住落一兩個月覺得環境唔得咪計劃準備換私人樓囉
搞衛生係支那用語
清潔會唔會好啲
港女
龍蟠苑係唔錯,不過龍蟠苑咪就係居屋
好彩未結婚仲分得切手
點,我有錢點呀?錢儲夠就用下囉,人總會有D追求ga la,我又唔想要細路,其他方面要求又低,淨講住嘅都要意見?
只能共富貴,臭閪
你快啲娶左佢添呀
點解要住寄宿家庭既
依家呢個年代除非好有錢,或者父幹&母被幹喇
如果唔係男人都唔建議結婚
身邊太多離婚既例子
你哋無試過去旅行㗎咩
我諗你無乜經驗
有好多人 無論係另一半抑或親人或者朋友
未真係住埋一齊會諗到好理想
乜都將就到
要真係住落先會了解同現形
就好似樓主條女未住入去時都話好
所以試居係必經階段

樓住其實無乜大不了
試過唔啱咪換過個
只係你求完婚先同居次序調轉咗
蝕咗少少 不過依家退貨都無壞嘅
出國讀書連續住house兩年先番第一次,然後覺得屋企真好細

最主要係儲藏空間同活動空間要夠,四人屋住五人,唔講書同hobby嘢全部唔敢買,咩係房exercise(簡單如push up...)係做唔到

屋企想買新家電根本冇位擺,由出去讀書之前到依家,想買焗爐講左n年了
無去過長旅行?唔知佢係無手尾唔整齊?
如果你只係冇外父咁叻,keep唔返老婆原先既生活品質,咁冇咩好講
但原來你話錢唔係大問題,你養得起車請得起工人,但係要等有小朋友先……即係老婆一個人就唔值嗎?
你有錢但鍾意樸素生活冇話唔得架
咁咪你自己樸素,啲錢俾老婆洗囉
點解有能力都唔俾老婆舒舒服服生活?

如果樓主未婚妻見到依個post
我想同你講:
佢環境唔好,你陪佢捱係真愛
佢環境好,你仲要陪佢捱就係你on9
屋企連微波爐都冇,就係咁離譜
曬命自己有隻公主可以服待,你班連登仔恨唔到咁多
遲早條女實派帽 放心
婚前同居真係好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞