私人銀行

119 回覆
2 Like 29 Dislike
做緊pb product幾年
人工底到喊
啱啱入咗間pb 做back office 如果日後想轉front 做ARM 有冇可能?
無可能架喇
fg?
咪聽樓上亂講啦
學歷係重要 但唔係最重要
ib收唔少city人啦

拿拿林刷多幾樣intern
報下wealth man/pb intern/placement
再入好過
ubs placement唔知仲有冇
做咗一年嘢
考牌,之後internal transfer咪得囉 RM assistant長期大把openings

上面我都講左PB RM assistant (CSO/Marketing associate)係無career path,junior CSO做得耐咪senior CSO,無得再升,亦99%唔會做到RM

CSO多數女人做,3, 40個CSO得一個男人做,同埋CSO好多阿嬸(後生做到老,勝在穩定,唔使跑數,收order落盤,做KYC / Admin野,放工即走)

男人我唔建議做RM assistant
Thanks 巴打
唔難pb arm turnover咁高
做做下會有rm問你轉唔轉架啦
做開MO BO 梗係覺得FO 大把靚女
Pb fo 得20% below係後生
果堆ok ge

其他都係阿叔阿嬸 你見都唔想見
話曬有錢嘅多數都老嘢 份工同做老人院一樣
咪係,j得過幾同事來來去去都係個5-6個
靚仔得唔得
做pb associate banker, 入職2x 尾係基本不過係第一年,之後做一兩年轉出去5xk都唔係問題。

幾年先3x k, 應該係retail扮pb 個d
靚女arm行過 日日著靚衫爹下個rm就放工
Ching 可唔可以留tg問多少少?
有幾底丫 PB borrr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞