私人銀行

119 回覆
2 Like 29 Dislike
我諗轉去自己行又有,去其他細pb都有
PB 講黎講去都係
AUM AUM AUM

請問你帶到幾多AUM過去呢?
你撈得掂普通rm未?
比洗米華個戶口你睇你有無信心接?
Ching 係咪指無背景嘅話做其他rm轉會易啲
如果你喺大行過到aml 幫佢直接開到你應該會撈得好掂 大把排隊揾你做佢rm 你揍都唔洗揍
知唔知人工行情係點?
無,初頭唔知你background所以想知你target PB既原因,原來你FG黎
父幹MT果d唔計,想入PB通常都係做完普通(retail)RM做到成績先會去做PB,
學完product同softskills再要浸淫多幾年先會搞得掂d大客,呢一刻講咩planing無咩意義因為你未入行
多謝ching解答 咁你覺得無家底係咪其他division 好啲
Corp 真係又好做又高人工
不過難入
年年都有呢D讀書唔勁又想做世人覺得風光既工既post
其實都係問吓想攞多啲info 如果阻到ching你睇post真係唔好意思
ARM 有樣有長腿?係咪諗多左
Corp好做
Bonus少,又多文件,亦一樣要捽數
Loans I&I deposit bills / FX commission
乜都要多
有乜咁好做
睇你性格,retail出身係渣打retail rm做分行做到百萬年薪既人都有,如果你入到大行MT就做corp會穩陣d,不過當然你入完行可能想去做risk又唔定
唉 咁由低做起啦 唔好諗住一步登天
你理解能力有問題?
我咪講左 ""老牌大PB啲ARM多數師奶,個RM本身都係阿叔阿嬸"" & ""後生RM多數請返後生ARM,有樣有長腿,model級數""

我做左10幾年PB,大細PB都做過
Retail RM 仔想簡簡單單入去做個 assistant / client service associate 難唔難
只求唔洗跑數
你識人先入到pb架,唔識人就擴展下人脈,或者周圍send下cv先。
不過真係唔好以為ARM好好做,上到去無人會俾時間機會你學野,除非你後台夠硬淨。
男 就難啲
女 有牌,識落盤,識寫KYC profile,好易入
大約30個RM assistants (CSO / Marketing associate) 先得一個男 如果你自問靚仔 or 女人湯圓,你試下做囉
唔使跑數,落盤+做無限量Admin野
好多人一開始係做corp RM ,broker wealth planner, kyc officer 同pb arm ,之後識人介紹入行
我自己就分行上
同意。。。。retail rm 至少季季出bonus ,一分耕耘 一分收穫,pb rm 更加唔洗講,問題係入唔入到姐

但corp rm 真係睇彩數,睇行業,睇team, 睇bank ,仲要睇埋個盤上手有無留低屎又同氹。。。又要夾係客同credit 中間,又要個個dept 有咩問題都係搵rm,個個都淨係岀口,真係做就得rm 做。。。好彩跑到數,你都只會比普通數嘅同事多一兩個月b 仔。。但唔代表你有得選擇做跑唔跑到數個個,因為一樣咁忙

利申: 一個充滿怨氣,仲係office OT 緊嘅rm
你有offer 再諗
盡力拎多啲offer 先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞