私人銀行

119 回覆
2 Like 29 Dislike
好奇一問 你點跑數?
有無諗住轉去做credit?
又唔係三大GPA又唔好又無connection 唔使諗pb/MT㗎啦
搵多幾份唔錯嘅intern
搵到機會入行做sme/commercial arm/officer 已經偷笑
Cross selling 夾9個客做Key man
水9人買speculative FX future
本業放數就不在話下
每年都要有net growth, 仲有計埋interest income
訂額唔用就收額/收charges
要識financial analysis 又要識同客飲酒
氹完老闆又要搞掂下面斑CFO accountant
又要識氹銀行credit班屎忽鬼 同centre班hea友

咁識氹人 去溝個有錢女好過做corp la
thx ching
諗緊做credit analyst role會唔會舒服d
不過好似rm 搵多d?
thx ching
諗緊做credit analyst role會唔會舒服d
不過好似rm 搵多d?
Credit analyst 入到都唔輕鬆
我呢d普通人就梗係好聲好氣
有數個班大rm你批慢d都屌柒你
OT是不可避免 bonus =0
有d似做風紀 吃力不討好

唔好以為做credit可以按本子辦事
有時要幫個rm 度埋case點過
model級數?
邊有咁高standard?定係你standard低
小弟冇你咁多10幾年EXP, 得10年都係swiss bank啦
Private Banker?
本身都fg有offer準備返工,見你地講完之後不願面對返工人生
on9
乜工都有辛苦嘅一面

真 同埋FG都係做下文件啫
希望你rm對你好
好好做!
止唔止呀
Retail reward 好d bonus 多d
真係凡事有trade off
分行上到咁叻仔 咩background
ching 想請教下 做一排commercial rm再跳pb rm易d 定係直接apply做arm入行易d?因我係linkedin見到有d人做左8年都仲係arm thx
利申:fg
ching 可唔可以share下你搵client既經驗
大ching
agger thats why有d想跳pb 好似chill好多 compensation b仔又多corp好多 好驚一入左corp/cmb好難跳翻出黎/就算跳到都要pay cut咁跳
lm跟ching學野
兩回事
Commercial Banking可以由ARM做上去,做到RM
PB你做RM assistant (CSO/Marketing Associate) 係做落盤/開戶KYC/admin野,個客係RM嘅,RM見客食飯唔會帶埋你去,你無客根本99%做唔到RM

我見過CSO做到RM得兩種情況
1) 個RM好錫佢,比啲small accounts佢做RM,等佢慢慢儲客
2) 調去做small accounts Team (即係條centralized team專負責啲少過USD1M accounts),啲戶口無人要,你想辦法湊掂啲客 叫佢top up,個客歸你
咁聽你咁講 睇黎arm都真係幾難上位
btw ching當初係點入行的?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞