私人銀行

119 回覆
2 Like 29 Dislike
無人脈無背景可以慳返啖氣
如果做banker啲assistant有無得諗
Private Banking嘅世界 你要諗下你比到咩利益/有咩價值人 基本上Private Banker好少請Assistant 一個Private Banker 唔係d 19 retail RM serve百幾二百個客 可能只係serve 10個左右(講緊好top個d) 而最主要都係同有錢佬social,打關係 工作量有無必要請個assistant?唔好唔記得private banking嘅客係咩人 唔會咁易比一般接觸到
有數的pb rm 可以請到三四個assistant 無數既就要share assistant. Assistant rm/marketing associate客同應酬有錢佬就無你份 你有份做既就係幫客落盤 其實除咗exchange traded product otc的你都係接落台幫客quote. 你識唔識投資無關係 因為有錢啲的客會有ic讀house view 比佢聽. 無疫情時要做埋出event invitation, 大時大節寄月餅 利是封 幫rm book機票酒店 攞乾洗 有時要幫埋個客做哩啲 當然答risk control 同 aml d q 一定有你份因為好多rm驚死都迫你落盤 .

Arm多數都係女 不過師奶多
一啲啲,老牌大PB啲ARM多數師奶,個RM本身都係阿叔阿嬸
後生RM多數請返後生ARM,有樣有長腿,model級數
聽講arm都好高人工,做2,3年連埋bonus就3xk
CFA真係人上人先考到
唔係 只係你後生男的入去一定比old seafood師奶塞野你做
當然你如果靚靚仔仔好presentable 氹得掂rm比你上就唔同 不過肯請新人無經驗arm的rm多數都伏 一年可能換三四個assistant都唔出奇

不過如果肯捱樓上的價好易有 可以唔洗兩三年都有
咁fg係咪除咗mt同summer return(兒子女兒除外)之外都無第三個方法
如果只係目標係arm成日都缺人 長請 無經驗的頭一兩年唔會睇吓個rm信唔信你 唔係多數盤都唔洗落 淨做kyc cdd aml文書野或roll吓定期
pb 唔係比平常人做
有d 料既考個mt 做都夠舒服 唔好諗pb
兩三年 Retail RM 經驗轉 PB ARM 有冇可能
不想跑數了
Ching 覺得bank mt 邊個性價比最高?cmb corp?
好多都係咁
咁一定係corp 最有前途
但你咩academic background先
但想問係轉咩類型既PB? Retail Bank 自己既PB Arm定點?
想問ching 有無提示邊啲行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞