私人銀行

119 回覆
2 Like 29 Dislike
師兄咩background... fg而家都未apply工難搞啲喎
莫講pb Commercial都好難先請Fg...
Commercial Banking 個客係公司嘅,啲客跟公司多過跟RM,可以做ARM再慢慢升上去做RM

PB個客係RM嘅,跟RM唔跟Bank,RM跳去另一間PB 通常都帶埋所有客去開戶口,你做RM assistant根本儲唔到客,亦唔會做到RM (所以你見到Linkedin好多人做8年都係RM assistant,RM assistant無career path㗎)

我唔係做Frontline,我做MO/BO (唔自爆做乜function),都係由低做起,Analyst > Asso > AVP > VP,人工由25K升到90K,PB MO/BO 人工比retail bank高啲,又無咁忙
VP 有90k?
Middle/Backoffice VP 係 80-120K咁上下,餓唔死但唔會發達
點似連登仔個個做ibank FO,第二年升上Asso已經120K up
vp 係dep head level?
唔計ibd邊度有asso 120k
普通員工

Analyst
Asso
AVP or Associate Director
VP or Director
FVP or Executive Director = Team Head
SVP or Managing Director = Department Head or Head of APAC
分行客底。。。 老闆見你做到都會分啲盤畀你
其實我發覺十個入面有四五個同事都做過分行/corporate
咁當然都有 blue blood la
fg路過 RM assistant做8年有幾錢到
難就一定難 但都有啲例子嘅
轉上做corp就唔少
做corp邊間好?
pb 唔係你想跳就跳到,更加唔係由低做起可以上到去rm啦。。。。本身無net work 的話,係corp 到識班客肯跟你過pb 開戶口其實都係一條出路,但呢條路都要有運氣先行得到,因為corp rm 通常都係熟個finance 多過熟個老闆。。。
而且cr. an 想上senior 其實有少少難度。。。。因為唔係咁多bank 有咁專嘅cr an 位,真係堅料人工同rm 睇齊個班就樓上講咁樣。。。 寫親都係麻煩大deal, 做又做得多,分又分得少。。。(不過老底真係唔差)

如果唔係上邊講個隻,大部分bank cr an都係做rm support ,想升職只可以望rm 有位

而且就算你有咁上下cr. an 經驗,你都好難上到 credit approver 位。。。approver 通常都係自己銀行內部rm 入面揀,一係現成做開approver
第一年都有30k啦
好做係指咩先?錢就中資(ifc 個堆2線中資其實仲好pay 過一線中資)。。。。 work life balance 就好depends on 你老闆同department culture ...

why not both 唔係唔得,要刷人品囉。。。因為通常呢d bank 行外人未必聽過,而且俾你發現到有筍工佢都唔會成日有opening
根據本人非正式統計,10個有8 個成功上到pb 嘅都係師奶殺手
計落SME可能仲易啲上
起碼見老闆嘅機會會大啲
有師兄喺恆生做gbm mt, 入左rm team, fresh grad 30k, 你覺得出路闊唔闊?
gb 絕對好過corp 啦,但如果係大貓/citi會更好囉。。。因為恆生真心係間local bank ,其實無global bank exposure ...不過你要知道本身gb 同corp就有啲overlap ,但gb做個堆野,轉出出邊比起corp background 吃香好多
呢類係咩bank?
我知有d bank係會有一team credit analyst for corporate
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞