2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (5)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
你又知一定會續
大學生考PI啦 40幾K
算啦由得佢繼續活喺自己個世界到
如果佢覺得喺失業圍爐po到先拎到優越感嘅話咪繼續囉 佢開心就好
我真係第一次見政府n仔都走出黎串人

我以前都做過n仔 入面做既人多數都係騎牛搵馬 一係就做厭左私人工既senior想打份風流工退休(有佢老公養) 唯有不斷靠轉唔同部門 但冇話包保會續約 唔續約每份約重新計過

十個有九個都知n仔根本就唔穩定 幾缺人既位隨時都可以搵人replace 因為根本就唔按公務員制度跳point 唔續約就隨時玩完 想跳番出私人工又當白紙 私人工雖然會裁員 但起碼會計年資 做左n仔幾年俾人裁果啲先係最慘

可能樓上位仁兄屋企唔使佢養啦 如果唔係靠佢搵食真係死得 冇人會攞份contract工出黎沾沾自喜
圖書館呀嘛 成日上嚟刷存在感
佢為左刷存在感咋 基本上當睇少個reply就得
條友唔係第一次 搵緊工嗰陣就好地地 搵到就得閒上嚟懶神秘咁同人講我20k n仔
真 咪由佢呢一年開心下ff下自己返緊mt囉
搵100個人同佢講冇得升佢都唔會信
自信好重要,不過謙虛都好緊要
點解近排都聽到我朋友話抽到居屋 恭喜曬
原來今年市道慘到連非JRE政府工都可以咁串
唔知佢幾多錢人工呢 咁proud of自己咁明明連perm位都唔係 咁唔stable
20k mt 有晉升機會架你件loser冇得妒忌架喇
咁同我一樣啫上面講左20k呀原來唔知原來政府有mt 唔知有冇得rotate部門 冇就假mt啦
圖書館management assistant
仲唔係mt?有management呢個字
我以為management trainee 做兩三年rotate部門 然後之後直接做管理層個啲
Management assistant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞