2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (5)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
每日就要o到7點,一星期總有一日9點後。加上份工由頭chur到尾,個腦無得停,真心好攰
你之後都揾政府工?如果係私人反而冇咩着數
咁樣冇問題, tie 個D就你問得都係唔使嫁啦

利申: 著U記返工
蜜月期要好好珍惜啊, 個個人返新工都係鳩hea 多
通常即刻比offer又叫你聽日返嗰啲都好撚伏
當我地仲喺失業同份12-13k嘅閪工中間爭扎緊嘅時候 其他fg已經搵緊差唔多20k諗轉工

一開閘就已經跑輸人一大截 仲跑落去仲有咩意義
而且個差距只會越嚟越大 過多幾年後人地經搵緊30k以上 而我地仲喺10幾k度徘徊緊 好彩嘅掂到20k已經係頂盡
人地嗰陣已經諗緊買車儲緊首期 而我地仲係諗緊換咩電話好 禮拜六日去邊度放題打邊爐好

跑步輸緊幾個圈 明知贏唔到嘅話都仲可以棄權吖
但係人生係就算你明知你係陪跑 但係你點都要繼續跑埋落去
你以為以後仲有三四十年可以慢慢追 其實場比賽一早已經冇你份
人比人比死人呀 放鬆d la 仲有幾十年工要返
錦鯉有咩高見
20外國u fg qs110內
major econ
成積唔差
搵左半年都搵唔到
感覺成續唔重要
我個friend全班最廢個堆
但鳩up叻,in 10間有6-7個offer

我連interview 都少
有得in又無下文
收到個IT sales offer
試用期11k底 問佢完試用加幾多唔肯俾實數
Contract 工 第二年先有7日al 番5.5日
星期六係屋企番 完全無福利 無雙糧

有無人收到差過呢個嘅offer
Reject啦唔洗諗
實數都唔肯畀就叫佢收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞