2020 fresh grad 畢業即失業圍爐區 (5)

1001 回覆
33 Like 2 Dislike
今年fg平均月薪都有16k
當每差1k就差過10%嘅fg
計一計就知道自己喺社會度算係咩階層
其實呢到啲人讀咩科?
咁幾多叫高幾多叫低如果16k係平均 而且係咪唔計專科 個啲一出黎三皮
其實應該睇median 但fg起薪係成10年都冇點變過
邊行先 講到咁撚大路
乞食科點夠專科打
以我既經驗最最最最大路人工如下
銀行general clerk: 14-16k
teller 15-18k
真mt: 25k+
call center: 16-20k+commission
工程: 18-22k 睇科
IT: 16k-20k睇科同公司
醫療: 30k
Marketing: 4a, 12-14k, inhouse officer: 14-16k
Sales: 14-16k老底+incentive
HA: EA3/EA2: 14k-18k
善用筆記簿
咩都抄低實冇死 又可以比上司見到你好上心
memo紙都得
我張枱已經貼咗n多張
想請教下大家其實fg有無機會入到Bank嘅Risk Management (e.g. Op Risk, Market Risk)? 如果有,人工應該大概報幾多?

利申 20fg
邊有政府mt會係contract工啊
吹到咁大真係笑死me
係咪1年約?咁應該2021 圍爐po都繼續見到你
你可以做黑警 , 一入去25K
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞