1989年一眾會考9A狀元對香港前途問題嘅睇法

272 回覆
244 Like 22 Dislike
何妖都係皇仁
盧寵茂都係
其實2000年中之前中三出嚟行VTC條路好難升到上high dip架
當年大把科大約只得2,3成人由cert升到上high dip 原因係政府資助學額有限 只係後期政府大力推自資副學位制度搞到VTC都推一大堆自資學額先至搞到今時今日人人都有high dip讀 但同時愈黎愈多專業嘅入行門檻由當年High Dip就夠升到去degree甚至master
下,點會認唔倒?
舉個例子 89年做EO入職係$9100
當年市區700呎以下單位平均呎價係$1600左右
今時今日EO入職就$31000 市區700呎以下平均呎價就去到$17000呎
即係人工升3倍幾但樓價就升咗10倍有多 就連最追到通漲嘅公務員供樓都難咗起碼3倍 更何況打私人工果啲香港人

我懷疑母語教學都係有班blue blood搞出嚟既
表面上話幫班英文唔得既人/奶共
實際搞階級分隔,唔比基層上流

以前冇要求學校咩成績先轉得英中
總之絕大部份既中學都係英中,得少數官津同私立中學係中中
你成績夠勁既,新界小學都可以去市區讀名校
唔駛睇校網/家底
唔夠勁就留喺新界讀,一樣係英中

依家英中就係全港top 30%,入大學就係DSE top 20%,咩語言微調全撚部都係做樣既
要keep到成績,中間一步都唔錯得,因為冇得轉生
再加埋入專科大概係入到大學既top 20-30%
窮撚翻身難度=地獄級

唔使懷疑,而家成套制度根本係crony capitalism嘅一部分,難得有啲基層仲以為係為佢哋着想
90年代香港魚翅撈飯時代,睇好既先叻仔喎
有咩可能睇好97
agger
上連登都有咁高質討論
少見少見
有晒stats, respect
Agger
但要讀多幾年就係要讀多幾年

以前有啲工form 3加個職訓就做得
而家起碼都dse加ive職訓,呢度都讀多3幾年書
我以前學校都係
預科得番3班

有成100人要另外搵學校
邊間?
只係時勢恰好造就他們發圍
點都好
李敏業同學好有遠見,希望李同學早已逃出香港。
CE還好,肯溫下書都唔會差得去邊 (MC加一些短問題)
AL就可能係最難嘅公開試之一 (短問題加一半以上要寫essay嘅open questions,一說話仲難過大學本科的題目)
咁就算當你真係over 10-18萬人考,唔代表會考冇左洗牌功能
依家334根本冇洗牌機會
點解連登永遠只可以接受一種聲音
唔岩聽就無腦式負皮
好想知連登仔係咪現實都咁撐crony capitalism
歐洲佬成套好制度唔學,走去學美國
跟住又話痛苦,北歐瑞士先係天堂
矛盾到極點
得兩位9A比較有遠見
唔知你334
我會考年代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞