1989年一眾會考9A狀元對香港前途問題嘅睇法

272 回覆
244 Like 22 Dislike
就算單計公開試成績 你考AL/DSE 人地考IB或者GCE 咁仲講乜嘢「基層弱勢不明顯」啊
不如諗吓點解香港呢個社會個個要靠做專業人士嚟脫貧 而專業資格制度嘅規則又係由邊啲人去訂立啊?

再講遠啲今時今日草根後代成功做咗專業人士又代表喺社會向上流動咗 ?
依家先投身入香港社會 就同新加入一盤人地玩咗幾百round嘅大富翁一模一樣
只要上一代無留低產業俾你 你依家玩到識飛都只係幫上幾代人收成嘅工具嚟 仲未計嚟緊支那人入侵式佔據社會上層嘅趨勢 到今時今日仲諗緊喺香港點靠讀書向上流未免太過天真喇
我個會考年代喺2009年
原來狂躁撚bracton入左嚟,唔怪得睇唔到某啲quote
咁10A嗰班點講?
北歐奉行「愉快學習」 咁有無你果啲弊處?
你將「愉快學習」同大學點樣收生混淆咗 其實兩者無你所講嘅必然關係

況且你最憎嘅美式制度 人地私立名校個玩法係收班平庸二世祖高額「學費」去補貼班頂尖窮人去接受最高質素嘅教育 美國呢個模式就成功做就一大堆有潛質嘅窮人成材貢獻國家

當然歸根究底係 點解香港呢個社會必定要靠公開試成績好嚟脫貧?
唔通生於草根只要考試能力差就無資格喺社會向上流 好明顯呢個先係癥結所在啊
見鬼勿O咀
潛水怕屈機
89年冇10A
將「基層弱勢係比較不明顯」解讀成「基層弱勢不明顯」然後再做 illustration and elaboration…
唔怪得清咁怕考公開試啦
如果AL/DSE係香港唯一入大學嘅資格
又或者香港所有專業資格同職位只承認香港學歷
咁公開試定生死就真係有可能拉近貧富背景嘅差距嘅 但現實係點大家都非常清楚
係呢度評頭品足既連登仔覺唔覺得羞恥
咁你又憑乜對批評其他巴絲?
當年呢班狀元咪即係而家揸住幾層樓班中產藍屍囉
以前買樓真係好容易,我老母當年有朋友月賺6000,供樓供7000, 唔好問我點供,兩公婆死都死掂去 ,宜家唔止一層樓。
聖保羅男女真係最正常 今年兩個狀元都講得好好
DSE邊有得同我地會考生比呀
有同事住緊居屋 (好似唔係佢名), 都再另外有2層樓
又有同事2公婆夾埋2-3層, 或者淨係老公做野都一早供完1層樓

同事都話當年SARS 後買拎張信用卡出黎就夠比晒首期, 根本就輕鬆冇壓力 (好似係yoho town)
就算四小龍當年都係賣2百萬鬆d, 點似而家8百萬起
我唔明你要比啲乜 講緊嘅係佢地有良知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞