1989年一眾會考9A狀元對香港前途問題嘅睇法

272 回覆
244 Like 22 Dislike
使乜講到咁遠,2019年上半年,仲大把90後00後後生成日週末北上,又探魚又海底撈又閪茶。,沙田新城市開閪茶排晒長龍。
(千字文唔好意思)
唔同年代,有唔同壓力唔同痴線啦,

以前被老豆老母藤條衣架(已經最低武力)無雙亂舞,分分鐘再加趕出門口全裸罰企罰跪地主(男女都有),再成手成腳藤條痕返學被恥笑,係家常便飯;而家打一下手板一條藤條痕,已經報得狗報得社署。

以前返學上堂有冷氣涼天荒夜譚;而家偶然一日無冷氣日係大新聞。

以前學校旅行一年一次;而家一年兩次。

以前學校旅行去OP已經好巴閉好奢侈(而家基本上未到中六七都唔使旨意);而家公屋街坊小學都有飛機遊學團。

以前入大學之路,要過3關:中三淘汰試、中五會考、中七A level,仲有升中六個玩法有幾amazing(會考放榜後,全港大洗牌,原校/非原校、升讀中六/重讀中五,可能要大熱天時搶的士撲中六位,新聞連續幾日報「中六收生程序進入第x階段,全港剩餘中六學位若干....」),中七A level出名全球數一數二咁難咁深;而家簡簡單單一個DSE。

以前會考10萬至17萬人考;而家DSE得5萬至8萬人考。
(都仲未計以前幾多間大學,而家幾多間大學)
(然後,兩登仔、懷舊撚:以前讀書考試,競爭冇而家咁大,而家競爭大過以前好多)

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKCEE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/ceexamstat11_7.pdf
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat19_7.pdf

兩登仔、懷舊撚會話,以前小學半日制冇TSA,就係天堂就係冇補習就係任玩任通山跑任睇卡通,不妨睇睇1986年某集鏗鏘集,講當時既小學生
https://youtu.be/jJ8a6rg0QaU?t=1543

相反話以前syllabus 深過而家?除非用到著名既1953年小學會考去比,否則我又認為未必係以前深過而家。

而家小一小二已經讀深到仆街既英文,網上仲成日流傳高小要計埋呢D on9數,例
ABCD x AB = CEDCD
ABCDE分別是甚麼數字?

以前邊有咁痴線
因為以前唔要求你咁高學歷

1953年大把人小六畢業就出黎做野
689當年都無大學畢業,佢畢業果陣,
poly唔係u黎,係學院/書院only

而家就死谷你上大專同大學,又要你課外活動,
學完又要參加乜乜比賽

以前真係無咁多錢送你學呢學lou同補習
同無咁多呢啲課外比賽要爭獎
以前中小學面試啲家長無話痴線到整profolio俾仔女
以前讀唔成書直接推你出去工廠做工人

而家係公開試淺左,但中小學生除左功課,仲好多課外野做
人一日得24小時
要班細路做咁多野
咁實壓力大架喎
係易好撚多
因為當年人工會不斷升,按揭係固定金額,相對負債會愈黎愈細
一個贊成爭取居英權
一個不贊成爭取居英權

以前香港D人工係追到物價
梗係支持「贊成爭取居英權」嗰位英皇9A生啦
屌佢老味本來我地有架嘛
皇仁 洪長錐 答相信基本法

因為佢係大陸落黎。 講完。

唔好問我點知,唔想自爆!
80年代初會考Maths (not A-Maths) 要學埋vectors sum
以前讀D野係深
何旭同學走得超前
唔知邊班人將美國果套基礎教育搬左嚟香港
直資、睇成績以外既野、彈性課程、重語文表達/溝通
全部都係抄美國既
班人究竟知唔知美國中學輟學率有幾高?同埋私立精英high school以外既high school升大學率有幾低?

依家呢套教育唔係幫緊基層上流,係加劇緊貧富懸殊
課外活動同補習都係同錢有關
校網又係同錢有關(住到靚校網既公屋另計)
喺呢套制度下,你冇錢幾乎唔洗諗大學
你話讀asso搏入大學,咁學費呢?

以前舊制既好處係,你唔係傳統讀書料都有條path比你行
讀完中三就入vtc一路讀到hd,出嚟又係一條好漢。而且可以邊做邊讀

係讀書料,但係小學唔生性既,會考有一次轉生機會
成績夠好就可以轉校讀中六
以前老一輩大把人靠會考轉校入名校讀預科

而家?
首先有校網,冇錢就唔洗諗名校
仲有課外活動,整返個靚靚profolio先有機會入名校
唔好彩入唔到band 1係完全冇轉生機會
如果成績好好有機會讀科,咁神科admission又係美國style
成績唔夠,仲要睇CV
咁即係點?上品無寒門囉
仲有,DSE制度下語文通識影響極大
想好似曾繁光咁英文得合格,靠phy chem bio入HKU medic?依家諗都唔駛諗
咁英文成績同咩關係最大?英中+補習+其他資源配套
三樣齊晒既人,家底會差得去邊?

表面上搞緊普及教育,實際上係精英教育
用八成人既前途去換兩成人既錢途+階級複製

無人想做果八成人既一份子,咁你話壓力大唔大?
應該係八十年代中開始
爭取居英權
個隻公仔好得意
未放,都學運中啦
清乃明白人也
轉文科;點解唔係商科,佢咁好勝,一定讀數科,點追
1989年考會考,即係四十尾嗰堆
坦克碌完豬仲可以信政府唔驚
廢中廢老就係咁樣煉成
英皇嗰隻關景暉話不贊成爭取居英權
今日九成係第一堆衝去搞5+1嗰啲
條友九成唔係港豬就係藍屍
1989年8月9號放榜
已經係六四兩個月後
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞