1989年一眾會考9A狀元對香港前途問題嘅睇法

272 回覆
244 Like 22 Dislike
我懷疑母語教學都係有班blue blood搞出嚟既
表面上話幫班英文唔得既人/奶共
實際搞階級分隔,唔比基層上流

以前冇要求學校咩成績先轉得英中
總之絕大部份既中學都係英中,得少數官津同私立中學係中中
你成績夠勁既,新界小學都可以去市區讀名校
唔駛睇校網/家底
唔夠勁就留喺新界讀,一樣係英中

依家英中就係全港top 30%,入大學就係DSE top 20%,咩語言微調全撚部都係做樣既
要keep到成績,中間一步都唔錯得,因為冇得轉生
再加埋入專科大概係入到大學既top 20-30%
窮撚翻身難度=地獄級
唔知邊班人將美國果套基礎教育搬左嚟香港
直資、睇成績以外既野、彈性課程、重語文表達/溝通
全部都係抄美國既
班人究竟知唔知美國中學輟學率有幾高?同埋私立精英high school以外既high school升大學率有幾低?

太長唔quote晒喇。唔係要討論邊個年代壓力大,唔同年代有唔同壓力難處,只係陳述事實。

以前舊制,講緊大約90年代尾之前,多數中學中三有6班甚至更多,中四得4班,即係完左中三就踢起碼1/3人,呢班人可能要轉校跨區升中四,或者轉讀工業學院(IVE前身)既低級班。完中三就踢起碼1/3人,為呢個社會製造一堆學歷衰過會考0分既人,真係好難認同係德政。

如果係要話唔係讀書材料就冇資格讀高中,應該完中三就轉VTC,咁而家一樣有,VTC青年學院職專文憑(DVE)中三程度讀得,陳彥琳味就係15歲讀VTC,潘曉穎又係,佢仲要之前讀傳統名校,中四轉去VTC。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%BD%98%E6%9B%89%E7%A9%8E%E5%91%BD%E6%A1%88
潘曉穎曾就讀於聖士提反書院,於中四轉讀職業訓練局開辦的美容課程,其後於2017年9月入讀職業訓練局轄下香港專業教育學院黃克競分校的銀行及金融高級文憑課程

話咩小學唔生性升唔到band 1中學,會考係轉生機會,會考成績夠好就可以轉校去band 1名校讀中六預科,真係矛盾到一個點。人地band 1名校大把人會考成績夠原校升讀中六,你地講到唔係band 1就咁差,咁你唔係band 1,又點樣會考考得好過band 1名校D 學生,吸引到人地band 1名校中六收你先?咁講的話,而家入唔到band 1中學,DSE成績夠好一樣入到大學。仲要唔使考出名全球數一數二咁深咁難既HK A level,仲要以前會考10至18萬人考,而家DSE得5萬至8萬人考。
講就易,我個間中一到中三有九班,中四到中五就六班,跟手就二班
公道啲講 97前嘅樓市都幾癲
因為當年高通脤,物價同人工都係火箭,你睇下月入中位數,86同91年,相差5年,已經由2800升到6000,成倍有多。不過始終同兩登仔懷舊撚平行世界既阿豬阿狗都搵三五七萬,相距甚遠。

公道講,以前樓價同人工差距冇而家咁遠,但供樓利息又甘好多。
學歷只係個名嚟嘅姐
7,80年代除咗醫生必定要有學位先入到行 其它絕大多數專業都唔駛學位都入到行考到牌
但果個年代嘅High Dip同Hons Dip咪一樣爭崩頭 其實只係個學歷嘅名變咗個競爭依然存在

btw 依家大把專業嘅考牌門檻已經由degree升到去master 呢個就係全世界嘅發達國家都經歷緊嘅學歷通漲現象
當年供樓利息高係因為當年嘅薪酬同物價增幅都相當高
如果當年銀行唔收高息變相筆按揭不斷貶值蝕緊錢 雖然當年供樓利息高但點計當年中低學歷嘅人上車必定易過依家多多聲
當年打番正常工都可以10年內買到樓
私人市場好景無咩人走去做公務員
所以當時公務員要福利好好先吸引到人
好記得老董臨上台前,97年上半年,佢話過「(樓價)半年升三成,太離譜」,跟著佢上台就八萬五

當時人工三年都未必升三成
我咪講過中三轉讀VTC囉,你選擇性失明?
會考總有啲異數既,唔好太武斷
你自己睇下依家警隊最大粒果個讀邊間中學,邊間預科先
以前個年代讀到中五已經唔多,係90年代開始先有所謂10-18萬人考
唔好拎狗隊嚟比啦 就算喺港英年代狗隊幫辦大把都只有預科或high dip程度 80年代有degree嘅人大把政府工好做啦駛撚做狗咩
90年頭喺到炒樓花
棟樓仲未起完,張樓花已經可能炒咗幾轉
當年資訊冇咁發達

好多都仲係港豬
Quote返VTC段野先
以前舊制既好處係,你唔係傳統讀書料都有條path比你行
讀完中三就入vtc一路讀到hd,出嚟又係一條好漢。而且可以邊做邊讀

費時你又話冇

我想講返依家既VTC同舊時既VTC完全唔同
以前係第二條path嚟,就係職業訓練
依家你覺得VTC差係因為香港冇哂工業,轉左美式教育
得返一條path(學術),咁VTC自然比唔上Asso
其實每間學校總有啲異類
Band 1讀唔上既
非Band 1會考廿幾分既
點都好過冇洗牌機會
選擇性失明既係你,呢段又係你up既

以前舊制既好處係,你唔係傳統讀書料都有條path比你行
讀完中三就入vtc一路讀到hd

我味話呢樣野而家一樣有,陳彥霖味15歲入VTC,唔好吹係舊制專利好處。

會考有異數,有幾多?咁DSE一樣可以有,仲要過一次骨就升大學,唔使考勁深勁難HKAL

以前個年代讀到中五已經唔多,係90年代開始先有所謂10-18萬人考

有冇睇過上面考評局條link,冇唔緊要,截埋圖畀你,廢事又選擇性失明

數據由1978年至2011年,除左只供重考既2011年終極會考,每年都過10萬人,最多係1983年172321人(之前10-18萬人有誤,抱歉,但相差不遠)。
係90年代開始先有所謂10-18萬人考,9up師
中一至中三九班?
公理書院咩?
梗係唔係
會考80年代已經Over 10-18萬人考
但係六四當年係電視直播
有咩可能睇完都講得出D咁On 9嘅野?
英皇仔何旭
屌我仲以為自己睇錯咗做英皇
梗有人渣架啦
唔係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞