1989年一眾會考9A狀元對香港前途問題嘅睇法

272 回覆
244 Like 22 Dislike
講真? 搵2-3皮 幾層樓?
好多讀書/考試能力有限嘅基層buy「愉快學習」,以為對自己有利
鄧欣欣
李敏業
劉津寧
黃國維
陳維堅
簡德誠
洪長錐
莊錦輝
羅子敬
何旭
時景賢
黃安寧
馮天麟
劉麗珊
梁競康
何子恒
林蔚然
陳慧珍
梁煥枝
蕭偉德
64之前定之後問?
64之後
呢D懷舊傻西係咁,唔使理佢啦,無論以前係點,而家係點,呢D懷舊傻西永遠吹到以前係天堂而家係地獄。

如果調返轉,以前行334,而家行3223(?),呢D懷舊傻西就會咁講:點解而家新制咁仆街,要受會考 AL兩次公開試,AL仲要深到難到仆街,係咪想逼死學生。會考洗牌黎做乜,就算轉到去band 1讀預科根本冇意思,升到大學既,留喺band2,3讀預科一樣升到,升唔到大學既,轉去band 1讀預科一樣係浪費兩年。舊制簡簡單單一個DSE味最好囉,升到大學就升,升唔到就唔好畀人有預科呢個假希望,仲要浪費兩年同挨個深到仆街既AL........
90年代,多數中學係
中一二三,各6班(band 4,5既可能有8班)
中四五,各4班
中六七,各2班

好D既,就中一至五各5班,中六七各2班
原來仲有人未認清香港嘅現況

今時今日無論係「愉快學習」定係「填鴨學習」都唔會改變到香港社會缺乏社會階級流動性嘅現實
香港嘅社會階級世壟化只會愈嚟愈嚴重 草根階層以為俾心機催谷自已嘅仔女就可以令佢地喺社會向上流只係一廂情願嘅錯覺
我屌你!
334關我撚事!
根本個問題唔在於個學制咁簡單
而係香港成個政治經濟結構本質上嘅問題 唔係將334變返3223就可以變返港英年代最後果二十年嘅黃金時代 咁認為嘅人思想真係好狹隘
呢張D人名清楚D
英皇嗰隻關景暉話不贊成爭取居英權
今日九成係第一堆衝去搞5+1嗰啲

係時景賢
好高汁!

請問巴打樓價個數據,係乜野單位?
即係例如2019年,40平方米以下,港島,183457,個183457得指係乜?係咪每平方米售價?

如果係的話,同1986年既9134比,2019年183457,係20倍有多,但係1986年月入中位數係2800,2019年係19000,7倍唔到。

再講簡單D,逗緊月入中位數既打工仔,買港島一平方米細樓,1986年係要3.262個月人工,2019年係要9.656個月人工

然後,廢老話自己以前點挨得,而家D廢青係垃圾收美國佬錢做暴徒漢奸走狗賣國賊
1989年一眾會考9A狀元嘅夢想

當年洪長錐已經話想做醫生
仲話「相信基本法」
屌!
推!
各類單位平均售價個數係政府嘅差餉物業估價署用果年內所有物業成交嘅數據計出嚟 即係包含咗期內所有一手同二手成交
簡單講今日供一層樓嘅難度大約等於當年同時供三層樓咁上吓 今日班收成期只係好彩早幾十年出世食正經濟起飛嘅機遇 換轉喺呢代嘅「廢青」生於佢地個年代都一樣大把晨早上晒車成家立室啦
咁啱我又係會考
你個會考年代喺平行時空?
經濟增速放緩
可以上嘅位一定少咗
呢個係同學制無關

但呢啲少咗嘅位由邊個去上
呢樣同學制係有關

鬥填鴨鬥鋤書,基層弱勢係比較不明顯
鬥CV鬥體驗學習,基層就肯定被輾壓,呢個係令social immobility惡化嘅原因之一
AL嘅難度唔係在於個課程有幾深 其實啲嘢深極咪又係大學year 1嘢
只係AL個評分標準同個分數要求極高咁解 將學習入門級專科知識變成鬥鑽研考試技巧 根本就扭曲晒個原意
愉快學習係有代價,就係順便睇埋你家底同課外活動做評審準則
即係窮撚可以happy幾年就玩撚完
對blue blood 嚟講,課程難度冇咁大
新評審準則趕走埋啲窮撚,大家blue blood繼續階級複製
以前根本冇呢味嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞