python Csv問題

256 回覆
0 Like 55 Dislike
其實用pandas 係唔係連If都唔洗用?
你自己試咗未 試完唔得先再問
試咗直接用你嘅方法
但好似唔太得

之後我自己試吓改
都係唔得

試左唔得呀
我搵到個問題啦
應該係col2佢原本係冇data
所以開唔到新既col
之後我改用df[1] = [func(i) for i in row]
就可以加到
但有個問題係個CSV既col 1
佢冇啦啦多左個新既

原本既Csv

新既Csv

原來係我唔記得係to_csv加index=False

我而加試下個3%先
搭單問 有冇人知點解決no such file or directory,我用pd.read_csv開某一個csv就會彈呢句,但開同一個folder既另一個csv又冇問題
個csv既名有問題?
Did you provide full path
試左啦
好似唔得
我想如果col1大過或小過col3 3% col3就會留到
如果唔係就係 col3就會清空

係呀 provide full path 都唔得
Quote error quote 詳細啲,冇error type點睇
有冇escape \或用raw string

你直接貼成行code出嚟啦,唔好要人估
行code就咁 pd.read_csv(r“/Users/XXX/XXX.csv”) 咁渣
而加冇error
可能係crawler既data未轉做float
所以先出error
但加左df[3].mul(1.03).gt(df[1])|df[3].mul(0.97).lt(df[1])
好似冇咩變化
我要點加actions ?
s = df[3].mul(1.03).gt(df[1])|df[3].mul(0.97).lt(df[1])

df[3] = df[3].where(s, np.NaN)

唔好清空,清咗變string乜都做唔到
不如你Cap圖啦
同你個path好似有啲怪怪地
你個error同pandas無關,你自己試下用條path開唔開到,開唔到就上網search下Python filenotfound error
好似唔得
原本我既crawler既data未轉做float
因為crawler番黎既data有時會有空位
所以我要轉做float
但唔轉既話就會出error

上邊係轉左 冇出問題

咁梗係要整咗column 3先run到啦 人地咪寫咗keyerror
好似咁?
但出黎既csv好似冇做對比喎

睇落冇錯,唔知你期望咩對比

一係你assign落一個新既column再自己睇下
期望係col1同col3做一個對比
如果col1大過或小過col3 既3%
col3就會input"Eorrr"
如果col1不是大過或小過col3
col3就會清空
我又冇你data,點知點解

如果你col同col3全部都相差大過3%,咁最後梗係冇分別

一係你post df.head(10)個result出嚟睇下,唔好成日要人憑空想像
而加係根據col0去crawler
col2就係crawler番黎data
col1就係人手入既data

未run前

Run左

好似第14行既0.119應該會留低
而好似第9行個d既17.1應該要清走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞