python Csv問題

256 回覆
0 Like 55 Dislike

同好似col 8改唔到
即係save係一個新既file到
唔可以直接覆蓋舊個個?

定係save係一個新嘅location
你用df.to_csv save落一個file到
你save落原本個個file到又得新file都得
不過你一save落原本個file到就會overwrite咗個個file 我估你應該唔想咁做
我明白啦 所以我直接save成一個新既file

但而加仲係有個兩個問題

第一行data改唔到或者叫冇左

同 col 8 改唔到做每次加1
第一個問題解決左啦 原來要將個屬性改為None

而家諗緊第二個問題
介唔介意print個df出嚟再cap張圖上嚟望望

咁樣?
因為個col 8 原本係冇野
讀完df之後加一句
df[8] = 0
如果咁得唔得?
df[8] = “”

因為我想之後可以俾人入由幾多開始加1
例如可以由5000或4000
個問題係因為你本身最開頭個csv根本無呢個column
所以即係你之後個啲csv個格式會比起你原本第一個input file唔一樣 咁樣好唔consistent
我會勸你將第一個csv加多一行全部0 咁樣就解決咗個問題又唔洗煩
Python係比好多compiled language慢,但係吹到慢到行唔郁,完全用唔到又吹大咗啲
pandas同numpy快咪得,反正都係嚟做analysis

真係要用for loop咪@jit
唔係好明 header指columns名
堆名咩type應該唔影響
不如你send個small sample同intended output算
hm...唔知你用邊個version
但我用開都幾肯定係會mark埋邊個位error喔
你試多次
我指佢應該會mark住個 . 或者 [
咁你就知exactly邊個位出事
Python都有得可以用得好嘅,我自己條team都run緊兩個production Python service,Python都有好多方法用得好

例如Instagram/YouTube嘅主要app server都係行Python
咁有冇得新增一個col? 因為舊csv唔想加col
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞