女友食飯完全唔肯畀錢

230 回覆
165 Like 1253 Dislike
價值觀好有問題
呢個post 上左hk01
要分手唔係因為邊個比錢
原因係你地咁樣都唔可以坦白咁傾

結婚要對成世,咁少事都無得傾
如果佢覺得自己咁靚咪搵過個男人囉
我都想食飯有人幫我俾錢
港女自私精
我次次拍拖都係AA
個個都好好
我都有個咁諗既朋友
佢係覺得自己好靚 一定搵到有錢人
所以成日同我講:拿 同男仔出街就應該佢比晒錢
我問點解 佢話:下 咁扑野個時都係我地蝕底啲啦
我呆撚左
話網友約佢食飯最平最平要人頭400
唔係唔好約 因為佢覺得自己值得
好似扯遠左
總之就係港女思維有問題
扑野suppose係大家happy
佢呢個思維 其實姐係當自己係雞
值得擁有幫女人俾食既男人屌甘撚似養狗既
你餵得佢飽又開心既就俾hand hand 你(送禮方式)。
佢送啲貴野俾你,應該你都哄得佢幾開心,佢回返俾你。
個價值觀似係將來衣食住行買樓個啲你既,佢會幫你買下好貴既tie 呀個啲裝下身睇下你自己能力同願唔願意為佢付出到呢個程度?
感情係雙向既,條女甘講得出,佢都好自我中心,食餐飯者,佢寧願送禮物,都唔將啲錢去俾餐食既。佢又唔聽你講既,你同佢表示你想同點做,佢就同你講佢唔俾錢既原因,但ignore左你點解提出食飯俾錢既問題,態度照舊。
你地都一齊半年啦,大約都知道可唔可以繼續相處。
認真,如果到而家,你又唔想分手,但餐餐都要你俾,最簡單既係餐廳你揀,食平啲,一星期外出食一次飯咪算囉,其他時候想見既就行下行就算,甘一個月都係個一千幾百有限錢者。
女人始終係風險大過男人 唔好彩有左落仔傷身
一定係蝕底啲
另外 女人青春有限 可用嚟約會嘅時間係寶貴過男仔
你有無得屌?
女人青春有限 男人青春無限?
你拍唔拍拖都會變老 反之 有D女人40 50 都keep得好好

其實我覺得男人付出多D都正常
但係如果付出多D=付出所有 又唔係幾講得去
如果你講到女人係一個生意嚟既 拍拖係女人套現青春既方法
你用呢個思維 要男人比晒錢係好正常
但...
當你個depreciation 後 你value大不如前
到時男人要搵件新既都好正常 business呀嘛

但係如果有愛 至低限度都唔應該計到咁
唔係下下都要計net gain net loss
感建分
貼張相黎睇吓係咪有條件值得男人俾錢先啦
扑得多唔多
少就扑多啲 當返叫雞錢!
之前就係呢個原因同女友分手
因為仔細觀察佢佢整個價值觀
佢覺得男人應該請佢食飯
只係佢價值觀嘅其中一小部分

其他方面都係會一致地認為
男人應該老馮金錢上照顧佢

但我自己係尋求互相尊重同互相照顧嘅伴侶
我金錢上照顧佢需要後亦唔覺得佢有照顧滿足返我需要
而佢係有能力但唔做
所以決定分手
你有本事, 大把仔可以AA制兼有時可以問條女借錢
你無本事, 開PO問十次都無用, 下一條女一樣有辦法食住你
仲話男人應份幫女人畀食飯錢,佢值得擁有咁的男人之類

乜撚嘢思想嚟
根本唔係正唔正問題
就算條女係好撚正都冇用啦
價值觀錯撚哂
今日佢覺得男人比錢食飯係應份
將來佢大可以覺得首期甚至供樓男人要比哂
先唔講你有冇能力 我assume你有能力滿足佢
但係佢開口要求到你要咁做就好有問題
除非你自願姐
但你開得Po問我諗你都唔想咁啦
比人食住成世咩大佬
No offense 依家啲港女咪就係比你呢種人縱出嚟
一個二個淨係識講屌閪
比啲女覺得自己有閪就大哂
有閪就可以提出唔合理嘅要求
然後又真係有一班仔為左屌閪就搞到自己咁cheap
咩都要滿足條女

你一係就同條女價左呢個問題
糾正佢價值觀先
傾唔到就分啦 唔好搞到自己咁cheap pls
利申 睇唔過眼嘅絲
咁拎樓主女友做例子,佢有付出其他野架喎,又肯買貴禮物分分鐘多過果十餐飯錢!只不過大家金錢同愛情觀唔同,每個人對愛嘅睇法都唔同,有啲男人夠堅持唔比女人比錢啦,咁你又話佢性別定型大男人主義啦喎?
都係果句一個願打一個願捱,傾唔掂數又忍無可忍咪唯有quit囉
就好似有啲女人唔鍾意做家庭主婦,如果老公要求佢放棄工作同理想呢?雙方都唔肯妥協嘅咪即係價值觀唔夾,唔夾又要夾硬一齊又要怨
男人有能力就唔會計較呢啲野,自己諗
你唔接受就即使大家唔岩,講誰是誰非無用的,對件事無幫助。
有時真係人夾人。

同埋睇除左食飯之外,其他方面係點,再做取捨,畢竟人都有缺點。
如果係咁 就真係無問題
只係我覺得有D女人 又唔想返工 又唔想做家務
只係想係屋企做女皇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞