入黎放低你隻龜 5

584 回覆
20 Like 2 Dislike

我平時畀 6cm 水 only
睇黎加多啲水好

果啲活性碳生化棉夠唔夠做?
我仲加左內 uv 燈既過濾
又有果啲著床濾材

我成日想長期唔使換水

不過我隻龜大部份時間唔係水入面
自己周圍爬
晒太陽,或者入 bunker
食野飲水先入水
唉,隻龜女軟殼好番的,又有嚴重肺炎,已睇醫生
有冇人買新龜?
近排見d龜平左
先講明其實水點都要換,最好每日換>3分1既水,最好一半水,因為新鮮水對於佢地黎講係必需,但換一半水個工序同換全水洗缸係兩回事,配合埋適合既抽水換水工具可以慳好多精力咁解,而唔換全水既主要條件大水大濾有可以增加觀賞角度,創造更多活動空間,躲避空間同訓教空間,呢d空間又會有礙換全水養法既清理,所以兩者係相互影響既,而龜大左有人俾唔唔到再更加大既空間去大水大濾,亦係原因,取捨下日日換全水,離居住水體食野同排泄都係一個易養既出路,呢點就要睇個人取捨了

而大水大濾深水養法有個前題就係隻龜到底游唔游到咁深水,之後最好攪清楚一d水族知識

就係到底要唔要用化學過濾
唔用化學過濾既話,就增強物理過濾既可靠性,大量勤換既活性碳,大量白棉,你用埋水內uv既話,有屎即吸,缸外餵食,我諗頂到一兩日d水少少混濁,同樣換水既頻率做到化學過濾個效果,但應該一個星期左右就要洗下缸底

用化學過濾既話就要補充返d水族養魚智識,再變化下,好似養魚既水流量一般係每小時5至8倍水體,養水除氯,陶瓷環生化棉養硝化菌,穩定水質,放係龜度水體既硝化能力最好有魚既兩倍甚至以上,好似水流量去到10倍,15倍水體,最好用濾桶加個前置放更多既養菌面積,唔用底濾係因為你仍然有必要去洗缸底之類,而龜唔會好消耗水中氧氣,所以唔駛打氣類既濾水器,水流量太大可改做水底出水,因為唔駛雨淋管響水面造溶養,可以當佢係一個勁密集既魚缸咁去調較

而且撤走你個水內uv,呢個係人地草缸殺菌防爆藻用,要用強大既化學過濾既話水內uv會殺左一部份異營菌,令硝化菌既營養含量減少

異營菌同硝化菌既關系,如何培養,濾材組成等可以睇d養水撚養法,網上好多呢d文章
關鍵既分別係佢地養魚會攪溶氧,龜係唔駛,水流變換已經有交換夠氧俾d菌,同硝化系統會再極端要求高,同要諗點先適合你洗缸,同埋d底材一律唔用,好似養魚佢可以一個diy頂濾就夠,你養龜就唔好諗,大濾桶,佢地會用底材穩定水質,但d底材阻你洗缸,有機會俾龜誤食

活性碳會有機會吸附所有菌類既營養物質,所以要因應環境調節,有幾大部份人養魚係唔用活性碳,但龜我覺得係必要,可以由少量到大量咁調節,留意水色黃既濃度,唔好俾佢響你既換水週期內好黃就得

同埋要培菌就要除氯,養魚既人有一部份要求水既ph值同化學物含量,又唔駛成日換水,所以佢地會傾向哂水,儲新水打氣等去除氯,而養龜我覺得唔駛咁在乎除氯劑帶黎既微量化學元素,又要勤換水,所以用除氯劑方便自己我個人認為冇問題既,除氯劑同氯既反應式其實好單純,主要係將氯產生反應變氯化納即係鹽,隱憂係水會因此變酸好少好少,同佢同其他物質反應出其他物質,呢個根據唔同除氯劑品牌而有所不同,反之龜都對呢d唔敏感,兼夾用傳統養水方法一般家庭環境根本難以養出龜所需求既新水量,跟唔上個換水速度,所以我都買大牌除氯劑去解決化學過濾既換水問題

當然你用勁既,單純既物理過濾,就唔駛諗咁多野,只係換水再勤d,離缸餵食,吸屎勤咁樣,睇你肯俾幾多心力去個缸,以後就慳幾多心力咁樣囉
多謝有心機回答
依家呢個天氣大家係咪長開暖管+暖燈?
我怕陸地同水溫差太大 所以想通宵開燈(zoomed紫燈25w)
但屋企人驚會火燭
有冇人試過瞓瞓下棧燈有事?是咪安全
求解答謝謝
我隻龜大20cm到 用ikea最大膠箱水深15cm以上
用eheim2217+前置桶打爆白棉隔屎
你要換棉就換走個屎桶嗰舊
個eheim一年先洗一次
我腰痛嗰排最耐試過兩星期冇換水都仲係清
不過一定要另外搵個膠兜餵佢食野
我隻龜都係咁大
用同一款膠箱

但之前水無放咁多
依家放到 10cm 深
哇個桶咁貴架
好qq
有冇人係屯門新墟唔睇咗隻龜

似棄養
希望唔係
你可以試下買二手我都覺得貴但嗰陣驚中伏所以冇咁做
邊度睇二手
Carousell 好似有 不過小心d嗰度好多怪人
我都想用EHEIM 2213/2215,用緊IKEA 45L膠箱10-12cm水日日換水好煩,不過兩隻龜一歲未夠驚水流太勁,而且瀘桶要平放因為冇位

EDEN 511/522好似可以打平放,唔知好唔好用
平龜

佢係咪有病,個殻長期係咁白化,換唔到新殼
我啱啱喺娘家接咗隻黑蛋返屋企 發現佢唔食野 + 好似有啲水腫 so far 都尚算精神 係咪要浸reptoboost + 哂太陽?
水冇浸過背?

好可愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞