入黎放低你隻龜 5

584 回覆
20 Like 2 Dislike
最簡單就去魚街買個爬蟲膠盒入面有埋斜台
斜台做陸地,另一邊就加水。 不過唔好太深水,黃緣不太暗水性。 裙邊高少少可以了
再好啲嘅咪加盞uva同uvb。
唔該曬
原來可以咁簡單,點解d人要放泥? 放泥就生得好睇D?

另外想問下黃緣耐寒能力強唔強? 香港冬天一定要加溫?
一枝uva就夠?幾度以下先要開? 定係呢個天氣唔開都得?
用泥可以令濕度高啲,如果想隻緣變得更高背的話,濕度高低係一個好重要嘅因素。而泥土正正就係保濕方面非常好。
佢哋嘅耐寒能力我會話係中等,香港嘅天氣並不能夠畀黃緣做到真正嘅冬眠。 佢哋只會減慢活動或者係瞓幾日又出嚟。
依家嘅天氣我會建議朝早開uva, 做一個熱點
佢哋覺得凍嘅時候會自己去個位取暖。 夜晚可以用紅外線暖膽。
當然 uvb都好重要。
唔該呀,
想問多問係咪要買個山洞?
如果放假草皮,,另一邊放個大水盤
咁樣可以嗎? 個假草皮係咪要整濕d?

佢地鍾意濕?
但係冬天問燈成個環境應該會好乾,可以點搞?
想問照龜既燈膽係咪一定要用金魚買既專門照龜嗰啲?定係普通多w數既然烏絲燈膽都得?
可以買山洞
爬箱入面可以放一個水盤
當畀佢飲水又好,保濕又好
草皮唔使整濕。
佢哋唔係鍾意濕,應該係話濕度方面要保持高少少。
冬天開燈會令到環境比較乾所以爬箱入面放一個水盤咪解決咗問題
其實嗰啲叫uva燈
個名好聽少少叫uva咪賣貴啲, 其實功能淨係做加熱
所以去電器舖配 飛X浦嘅暖膽都可以
幾多watt數就睇返你個爬箱有幾大
咁大約幾度以下先要開熱燈?

佢地都陸龜一樣要排酸?點解每日要同佢地浸水
請問師兄 小弟隻盾都係流鼻水 買左上面那款藥水 咁要滴龜邊度同幾多滴
滴鼻,早晚一至兩滴,不過都要睇唔舒服左幾耐,耐左未必有用,建議睇返醫生
冇話幾多度
依家嘅天氣我日日朝早開到黃昏
夏天就唔使,擺佢出露台曬太陽可以
加熱燈係幫助佢哋新陳代謝令消化系統做得好啲
其實所有龜都會排酸只不過係大細問題
浸水嘅用意係幫佢哋保濕,刺激排便
其二係佢哋都會飲水
唔該曬,
佢地食唔食糧 你俾咩佢食
乜糧都食
我自己習慣隔日餵唔同糧
不過好睇龜因為隻隻都唔同,佢哋都有性格會揀糧食。 所以呢樣你要自己摸索下
2星期一次生果 香蕉/橙/ 蘋果咁
學到好多野
你可唔可以影你個setting參考一下?
我都係學緊嘢
大家互相交流🙏🙏
影相不了,費事相認🙈🙈
想請教你係餵水龜定陸龜糧?

糧做主食?可以餵咩肉的
水龜糧多
當然糧做主食, 盡量少餵蝦肉同生肉畀佢哋
因為蝦肉會令到佢哋嘴叼, 之後就唔食糧。 咁到時你就頭痛,令佢哋食返糧好麻煩。
你要明白依家你係主人, 你養佢哋唔係佢養你,所以佢哋唔可以選擇食乜。 當然耐不耐獎勵手指尾咁大嘅蝦肉都ok嘅
其次生日肉會令到佢哋好難消化,有機會出現腸炎之後又係好麻煩🤦‍♂️
不過我見黃緣都好貴,成千蚊

你自己個隻係用膠墊做陸地 ? 定係點的
成千蚊應該係普通台緣
如果安同日緣嘅話應該要2千幾至3千
唔追求品種嘅話最平有800幾至900蚊台緣
我自己就直接用3m隻隔水膠氈做底
之後個缸就直接加水?膠墊升高做陸地?
大約幾高水位?

台緣邊到買到平又健康的
900 係苗?定亞成呢
你睇返我上面個post如果你係買膠箱的話就唔使鋪膠墊
如果你係爬箱嘅膠氈鋪底放一個水盤
大苗
請問點解爬箱要鋪墊既?
膠箱又唔洗鋪既?
你依家冬天開燈要維持幾度佢先開食唔冬眠!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞