入黎放低你隻龜 5

584 回覆
20 Like 2 Dislike
我用陶瓷燈
水面同水下面又差唔多
應該無3度咁多
咁係唔係應該再放低支燈
陶瓷燈但有無用溫管?
無嘅話燈應該唔夠力暖埋啲水

同埋你用咩check 空氣嘅溫度?
溫度槍定有另外溫度計度陸地?
無用溫管
買邊種好?
我就咁用兩個溫度計睇陸地同水
暖管隻隻都差唔多
穩陣啲買外國大牌子就得
Set溫度大概26左右啦

之後就可以用陶瓷燈嚟加熱陸地
如果唔夠暖就放近啲,不過要小心唔好俾隻龜掂到
都盡量唔好俾啲水彈到
朝早可以直頭用埋有UVA 嘅燈,又熱又光啲,等隻龜胃口都好啲
張相好朦wo
有可能係應激導致嘅甩皮 但應激都會導致腐皮
安全啲嘅做法係四肢搽Povidone Iodine
然後離水乾養 每日食嘢先俾佢浸水一兩個鐘
有事無事都好都有個預防作用
但而家天氣驟變 小心凍親 感冒好易變大病
皮膚問題未睇得出
但你個底板好似出出地事
唔知係爛甲定真菌
而家我支陶瓷燈係放係中間一次過射全場
唔怪得唔夠力
我覺得似係新環境應激嘅甩皮only
腐皮你會見到一撻白曬
同埋暖水好易凍 最好有暖管恆溫
玻璃會隔大部分uvb 隔窗曬太陽得暖身作用
大家用開咩濾水 有咩推薦?
我用外置桶 但呢排d水成日好快變黃
一星期左右就變黃 以前可以兩三星期先換一次
換水有洗埋桶 但係都係唔乾淨
特別係條喉 洗極都有d污糟野
變黃加活性碳試下
有限空間應該加唔到 定係買包新既替換?
因為其實次次洗完桶都無話曬返乾d炭
好似有聽講過活性炭要曬完先再用
我另外用多一個前置桶放晒白棉嚟隔屎
不過耐唔耐就會塞一次出水變慢
又要執返舊屎棉出嚟換
errrr唔係咁 我大概意思係保暖為上
浸水而無暖管/就咁曬太陽都會凍親
曬太陽主要作用都係吸收uvb 暖身其次
而家放出嚟曬反而會本末倒置
無能力買暖管/暖燈嘅話
建議搵個非風口位浸水養
雖然大龜唔似幼龜咁孱 抵抗力應該好啲
但都有感冒嘅風險 都係要小心為上
你問返佢地水龜唔浸得水點叫水龜啊
我覺得燈可以未買 但暖管緊要啲
有上水陸地在考慮燈都未遲
唔緊要啦十個有九個都係未準備好就養咗
我當初都係
我唔介意你問多啲啊 保障返隻龜姐
但我未必即時答到你姐
我兩隻半歲大既龜都係夜晚用100W陶瓷燈,日抖轉用75W UVA 射燈,屋企人驚用暖管電死隻龜,可能個缸細D龜龜仲好生猛又食得

遲D應該會轉用IKEA 11L膠箱,到時應該要用濾水了,唔想成日換水....
你個隻大好多,我嗰D得5, 6cm長
膠箱用暖管無問題
我就係用Ikea 箱 + 暖管

另外而家天氣凍
唔好成日將佢係水攞出又攞入啦
等陣溫差大肺炎仲衰
幾日時間係水入面無問題的
星期五之前出去買暖管 + UVA / UVB +/- 陶瓷燈好過啦
有UVA / UVB 嘅就可以買埋曬台,最cheap 嗰啲膠用吸盤嗰啲都得架啦
跟家庭醫學巴所講就得 我都係差唔多咁答你
而家邊到仲有呢隻燈賣?問過幾間5金鋪都話冇,用來做暖燈夠平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞