大家可唔可以分享下父母點理財

156 回覆
2 Like 54 Dislike
近排睇外幣定期
發覺人民幣最撚好PAY
其他好似澳元加元英磅紐元,都食之無味,低到喊
明白!學習中
其他認同

不過補地價我覺得唔洗補

賣出去賣俾綠白表就得
我會諗隻值唔值得hold,如果公司前境ok,跌我會溝貨,次次一跌超過2%就會開始溝,反正唔等錢駛就坐下,除非間公司來緊死硬先閃,止賺難過止蝕,唔知幾時收手好
我男朋友成日話我唔止賺,搞到一跌又話賺少左
https://t.me/JJisyou

Convoy Independent Financial Advisor Agent。

投資\儲蓄\基金\海外移民\保本\對抗通脹。全部都做得到。有興趣想了解理財可以TG搵我😉。同事已持有IA, SFC, MPFA牌照。我地另外會有專業部門比客人查詢牛熊證,期貨/權,股票資訊。
主要係第時如果佢哋去左,未補地價既話放租會有D 麻煩,我一個人住唔晒咁大間。如果係結婚的話我又唔想同父母住,我自己都想二人世界,我間房好細,唔適合做婚房。無理由叫老豆老母讓間大房俾我架嘛,所以點都會諗辦法再買多間,咁依家果間就多數會放租,所以先諗不如提早補地價先。
咁你都好西利,聽落去都有紋有路
差人一球算唔算有理財
allin tesla
唔係架,我玩左大半年咋,我未止過蝕,最勁一隻股輸20%,我坐到而家溝到佢返家鄉,我用閒錢玩,個心態會輕鬆d,蝕就由佢坐
試過玩day trade來控制止賺,男朋友就鬧我贏粒糖,小心輸間廠,所以而家通常都長揸,都係男朋友教我多
其實好正常
圖表派就係要捉升之前既節奏
散戶往往冇經驗,見有好消息以為GOGOGO
莊家出好消息係推股價及出貨,出貨唔一定係高位出,可以keep住升keep住出,正常一隻股,渣莊既要升50%,先有賺,因為佢地要壓價收貨,要做收集期,要打壓及拉,去拎貨,同埋出貨唔似散戶咁少貨,可以完全係最高位出.
所以往往炒完第一波山,就好快有第二波, 兩波完埋,股價多數直/斜落.

股票係一買一賣,冇人賣邊有人買
2% 就溝,咁你有幾多錢溝先夠?
咁你都炒得好密喎
揸tsm就長揸 唔好掂佢la
Tsm始終晶片大龍頭
仲要宜家玩2nm 之前低價入咗就唔好搞佢
唔密架,呢幾日d股都平穩上升就唔理,佢一大跌我先入去溝,keep住跌就keep住溝,逐股逐股溝,唔會好大手咁溝,始終我唔係勤力追新聞的人,所以玩得好小心
day trade真係贏粒糖輸間廠
買賣都要講價位,值博率,回報率,最多輸到幾多.
其實當條數夠大,幾多%都只係笑笑就算,雞仔注冇肉食,大大注你又冇經驗控制.
就好似人工咁, CEO+2% , 同散仔+10%
基值黎講,CEO屌贏散仔啦
注碼大小,絕對反映到操作價值,因為你會淆你會怕!
邊間公司breakeven要去到幾十年咁耐
講個真理你知...
炒家唔睇新聞
我冇睇過新聞,今年(12月尾先完一年)咁閪,成副身家贏緊27%
184K左右
我算廢,唔玩洐生,最多大跌市先試沽期指,牛牛入面有個好似叫波段投資者,玩埋OPTION
多我好多錢
頂 識投資真係好charm
三十年前半架的士 揸夜更
廿萬匯豐
公居綠表買將軍澳
廿年前(1996)賣哂移民美國
一個叫雞包二奶
一個狂買保險
大師
請受小女子一拜
真係,細注贏粒糖,大注又唔敢搏
你男朋友做it投資應該都好勁我男朋友都係it
由細到大都叫我唔好亂洗錢,搞到我依家出來返工想買咩都唔捨得買

依家我同我媽一齊坐,我自己買咗層樓收租,但我地出街食飯都唔捨得食超過200蚊 仲要一個月通常先出2-3次街食飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞