大家可唔可以分享下父母點理財

156 回覆
2 Like 54 Dislike
家父做地盤,收入頗豐。因為年紀大,理財頗為保守,一直都係換外幣食息或者做定期。

屋企買落層公屋,佢平時大既支出既地方就係買貴音響,吉他,武術,同埋比家母大概一萬蚊生活費。

佢今朝突然同我講話想做定期,我又諗唔到有咩更好方法幫到佢。

全球印錢低息口買債券做定期其實我覺得好不智,有無師兄可以分享下?

我諗到可以幫佢慳錢既地方係扣稅,下年無稅務寬減情況下要交三萬蚊稅,因為佢仲有8年就到退休年紀,想叫佢MPF自願供款,每個月供5000,一年就可以用盡6萬免稅額,慳$10200稅。比基金佬賺好過比政府起明日大嶼。至於VHIS因為係消費品,而且地盤職業很難過underwriting,所以唔太sure應唔應該叫佢買。

我自己對growth果類美股認識比較多,但就算係MSFT家父都覺太volatilite。美股收息扣除30%稅其實大家有咩comment?
佢哋唔理財,完。
佢地係唔洗用錢就係儲緊錢,我聽到就係點解屋企係私樓窮人
唔理財+1
阿仔表示捱得好辛苦
語癌第四期?

人工2個人加埋得25k
等死
,再出過。
我父母理財方式係覺得唔用錢就等於儲緊錢
細過既我學左,一直到大學再聽其他理財concpt,就知道佢地係住私樓但窮人思維,簡稱私樓窮人
生我出嚟
老母700老豆5號仔
差唔多退休,用自願mpf 扣稅岩晒。
再加d 保證回報高,每年派息既saving plan, 穩穩陣陣
簡簡單單買年金啦
唔洗點諗又可以處理之後生活
理財?沒收我啲利事錢咪就係理財囉屌...
最大嘅理財就係生我出黎
靠壓榨我黎養老
仆硬街「預期/非保證金額」做到原來預測既30%都已經要跪低多謝保險公司以20年去計隨時得1%年回報(internal rate of return)
加上一年5-7%實際通漲,筆錢年年貶值4-6%
年金for退休生活穩定D
mpf始終玩緊基金 有升有跌 八年太短啦
買左100 手ipo 700 然後無理過

借錢比親戚
然後親戚走哂數
我都有睇年金,breakeven year係幾十年後,計返個discounted factor利息好低。係所有saving plan既通病。
積金局依家有得check每間公司啲「預期/非保證金額」派得足唔足㗎 睇住公司黎買啦 應該好D
你老味最後一段
最緊要唔好亂買股票
我爸又係做地盤,買左d 建行,匯豐收息都蝕左幾十萬
所以你阿爸保守投資都唔錯晒
唔知有冇理過財, 完
師兄多謝提醒 我查下積金局先
2個應該都冇投資

老豆連去食飯都要r 人請野飲
我去租樓住, 老媽又r 人免租期

從以上得知, 佢地冇發達

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞